Duminica 19 august 2012, platforma Odyssey, operata de compania Sea Launch, a gazduit cel de al 33-lea zbor de la intrarea sa in functiune, in martie 1999. Ancorata in apropierea Ecuatorului, la circa 2200 de km in sudul insulelor Hawaii, platforma celor de la Sea Launch a fost rampa de lansare pentru racheta Zenit 3SL care s-a desprins de Pamant la ora 06:54 GMT si in urma unui zbor scurt de 30 de minute a plasat intr-o orbita GTO cu caracteristicile 35785 km x 280 km x 0 grade inclinatie, cel mai nou satelit Intelsat, platforma cu numarul 21.
Din aceasta orbita satelitul va folosi propriile motoare pentru circularizarea traiectoriei si aducerea ei in parametrii unei orbite GEO. Intelsat 21 va fi plasat in final la pozitia ecuatoriala 58 de grade vest acolo unde va inlocui un satelit mai vechi, Intelsat 9, lansat cu 12 ani in urma si a carui resursa de viata se apropie de final.
Intelsat 21 este un satelit de 5.9 tone construit de Boeing pe platforma BSS 702 MP. Are 24 de transpondere in banda C si 36 de transpondere in banda Ku ce vor oferi pentru urmatorii 15 ani servicii de telecomunicatie si televiziune in zona Americii Latine.
Sea Launch s-a aflat duminica la cea de a doua lansare a anului (din patru programate) si pare ca in urma masurilor adoptate de management a depasit momentul nefavorabil din 2010 cand a intrat in insolventa si s-a aflat sub protectia unui tribunal american, ce a supravegheat planul de iesire din faliment.
SeaLaunch face prima lansare din 2012
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120601060050Sea Launch adopta o solutie tehnica -lansarea de pe o platforma maritima- nu noua (lansarile satelitilor de pe platforme mobile efectuandu-se de mult timp fie ca este vorba de proiecte civile cum este de exemplu Universitatea din Roma care a folosit platforma San Marco pozitionata in apropierea coastei Keniei inca din anul 1964 pentru a lansa misiunile sale sau de unele militare cum sunt lansarile de la bordul submarinelor), dar care a fost transformata intr-o afacere comerciala.
Lansarea din zona Ecuatorului aduce o serie de avantaje tehnice: viteza de rotatie locala este maxima in zona ecuatoriala actionand ca un surplus a celei a lansatorului, absenta unor restrictii cu privire la traficul aerian sau din considerente de securitate (zone populate etc) si nu in ultimul rand posibilitatea atingerii oricarei inclinatii orbitale fara alte manevre complicate cu un plus pentru orbitele geostationare (cu zero inclinatie orbitala).
Platforma Odyssey, este pozitionata la 154 grade vest la Ecuator. Aditional exista si o nava de comanda Sea Launch Commander, ambele fiind contributia firmei norvegiene Aker Solutions la concernul SeaLaunch.
Racheta lansatoare Zenit 3SL este deasemenea o colaborare intre partenerii concernului Sea Launch. Primele doua trepte ale lansatorului sunt furnizate de compania ucraineana SDO Yuzhnoye / PO Yuzhmash (un motor RD171 in treapta intai, motoare RD120 si RD8 pentru treapta a doua), in timp ce treapta a treia Block DM-SL (avand un motor RD58M) este fabricata de compania ruseasca Energia Korolev.
Boeing furnizeaza capsula protectoare si echipamentul de integrare a incarcaturii la bordul rachetei.
Zenit 3SL este o racheta de 59.59 m lungime si 4.15 m diametru maxim, alimentata cu un mix de kerosene si oxigen lichid, capabila sa transporte o masa de pana la 6 tone intr-o orbita GTO (orbita de transfer geostationara).
Rata de succes a lansatorului este de peste 90% - doar 3 din cele 33 de zboruri efectuate pana in prezent au esuat: in martie 2000, iunie 2004 si ianuarie 2007.
O scurta privire asupra beneficiarului acestui zbor, compania Intelsat.
Unul din liderii pietei de telecomunicatie globale, Intelsat este in acelasi timp si unul din pionierii domeniului spatial, cu o activitate de peste 50 de ani, realizari tehnice istorice (spre exemplu in 1969 cand se stabilea prima transmisie tv directa la nivel global a aselenizarii misiunii Apollo 11 sau in 1974 cand se puneau bazele primei retele internationale de comunicatii digitale prin satelit),peste 1800 de clienti din mai mult de 200 de tari si o flota moderna cu mai mult de 50 de sateliti si 8 statii de sol.
credit SeaLaunch/Intelsat