Doua noi platforme pentru componenta MEO a sistemului de navigatie chinez
14-02-2018 13:29
Intr-o lansare de la baza spatiala Xichang, China a reusit luni noapte, 12 februarie, sa ridice pe orbita doua noi platforme pentru sistemul sau de navigatie Beidou. In plina desfasurare a fazei a treia, cei doi sateliti, BD 3 M3 si M4, fac parte din componenta MEO a constelatiei fiind numerele 5 si 6 din aceasta faza si respectiv 28 si 29 la nivelul intregului program.

Cei doi, care nu mai au un sistem de propulsie dedicat corectiilor orbitale, au fost plasati de treapta a patra a rachetei CZ-3B direct in orbita finala. Singurele manevre care se vor realiza vor fi pentru alinierea in planul orbital.
O alta lansare, fix in aceeasi configuratie (racheta/sateliti/baza spatiala) avusese loc in urma cu o luna (11 ianuarie). Conform informatilor oficiale, China asteapta sa mai lanseze inca 14 sateliti Beidou anul acesta.

Momentan, in sistemul Beidou 29 de sateliti sunt pe orbita dar doar 15 operationali.



Ca si in ianuarie, pare ca au fost ceva probleme, bucati din racheta cazand peste zone populate, din fericire fara a se inregistra nici un fel de victime la sol. Trebuie sa ne aducem aminte ca in 1996 tot CZ 3B, tot din Xichang producea unul din cele mai grave accidente de racheta din istorie:




2 noi piese pentru constelatia Beidou
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180120153229


Credit CNSA/China Great Wall Industry Corp



jQuery Menu by Apycom