Umar la umar
26-03-2018 11:26
17 martie a adus a opta lansare chineza a anului, ocazie cu care Beijingul a reusit inca o data sa egaleze numarul de zboruri americane.
Situatia actuala, in care cele doua tari sunt practic umar la umar, detasate de restul plutonului, se poate observa mai bine in tabelul de alaturi: dupa ce americanii au reusit sa deschida anul spatial, China a revenit si a stat in fruntea clasamentului pana la mijlocul lunii februarie, atunci cand o serie extraordinara a lui SpaceX, cu 3 lansari Falcon 9 si una Falcon Heavy, a schimbat inca o data ierarhia.

De altfel, de remarcat, ca din cele 8 lansari americane, 5 sunt SpaceX. Insa acest lucru cu siguranta nu mai este o surpriza pentru nimeni.
Tot de remarcat, chiar daca un pic prematur, pentru ca suntem abia in prima parte a anului, dar coincidenta face ca profilul celor doua programe sa fie oarecum similar in aceasta perioada:  doua clase care domina, bifand jumatate din lansari (Falcon 9 si CZ 2D), apoi doua rachete cu cate doua lansari (Atlas 5 si CZ 3B), si in final restul rachetelor cu cate o lansare.

Nu in ultimul rand, cateva cuvinte despre lansarea chineza. Baza folosita de China pentru acest zbor, a fost Jiuquan, in nord vestul tarii, la granita cu Mongolia.
Satelitul, LKW-4 (Ludikancha Weixing), este raportat ca unul de tip remote sensing, insa capacitatea sa de observare optica il face foarte folositor si pentru recunoastere militara.
Plasat intr-o orbita SSO cu altitudinea de 500 km si inclinatia orbital 97.3 grade, el se alatura celorlalti trei sateliti similari pe care China i-a lansat in decembrie si ianuarie, deci vorbim deja despre o constelatie.


Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom