Beidou 3 I1, satelitul cu numarul 44 pentru sistemul de navigatie chinez
27-04-2019 07:05
In urma cu o saptamana, pe 19 aprilie, China realiza a sasea sa lansare pe anul in curs. O racheta CZ 3B/G2 pleca de la baza spatiala Xichang, avand la bord un nou satelit pentru sistemul de navigatie chinez Beidou. Dupa un zbor scurt el era plasat intr-o orbita GTO 220 km x 35787 km x 28.5 grade inclinatie fata de Ecuator. De acolo el va manevra singur pentru a-si circulariza orbita.

Satelitul cu numarul 44 este primul lansat in 2019 si vine dupa un an 2018 foarte prolific, cu nu mai putin de 18 platforme trimise pe orbita Pamantului in 10 zboruri.
Practic un impuls major pentru un sistem considerat vital de guvernul de la Beijing in planurile sale de a deveni un jucator major in geopolitica internationala.

Pasagerul la care facem referire acum se numeste BD 3 I1 si este o componenta a segmentului GEO inclinat, adica zboara la inaltimea geostationara, insa nu in jurul Ecuatorului ci pe o traiectorie inclinata la 28.5 grade asa cum aminteam mai devreme.
In acest fel el oscileaza intre 55 de grade latitudine nordica si 55 de grade latitudine sudica, completand acoperirea continentala a Chinei oferita de platformele din jurul Ecuatorului si de cele care zboara in orbite MEO.

Aceasta este o arhitectura tipica folosita de sistemele de navigatie care au plecat initial ca regionale si s-au extins pe urma la nivel global (la fel se intampla cu IRNSS-ul indian sau QZSS-ul japonez).


Atunci cand va ajunge la maturitate (in acest ritm, in foarte scurt timp - 2020 fiind un orizont realist avand in vedere ca 8 pana la 10 alti sateliti sunt in plan anul acesta) Beidou, astazi aflat in faza a treia a dezvoltarii sale, va avea in componenta 35 de sateliti: 27 in orbita MEO, 5 in orbite GEO si 3 in orbite IGSO.


Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom