Primul satelit romanesc Goliat a fost lansat cu succes pe 13 februarie 2012, injectia orbitala fiind una nominala. Goliat a fost al patrulea satelit lasat in spatiu si al treilea din tubul lansator P-POD1.
In dimineata de sambata 18 februarie statia de sol de la Magurele a anuntat receptionarea primelor date ale satelitului.
De atunci insa satelitul nu a mai putut fi receptionat.
Update la 120 de zile in spatiu: Din pacate bilantul la 66% din durata proiectata de functionare nu arata foarte bine: un singur contact reusit de statiile de sol in luna februarie si o rata de sub 0.4% din volumul de date estimat initial.
Mai mult camera principala care trebuia sa realizeze imagini din spatiu nu a putut fi niciodata pornita, iar momentan situatia tehnica a satelitului este incerta.
Update la 130 de zile in spatiu: Pentru prima data dupa lansare echipa care coordoneaza operarea satelitului Goliat a recunoscut ca nu a mai reusit sa repete comunicatia din 18 februarie si ca cel mai probabil misiunea este pierduta definitiv.
Problemele lui Goliat au fost semnalate imediat dupa lansare insa au fost mereu infirmate in rapoartele oficiale. Asteptam in continuare, asa cum este normal in astfel de situatii, comunicatul de presa al Agentiei Spatiale Romane.
Update la 200 de zile in spatiu: Cele 200 de zile in spatiu marcheaza oficial incheierea misiunii Goliat care fusese proiectata pentru a rezista timp de 6 luni conditiilor dificile de pe orbita Pamantului.
Din pacate primul satelit romanesc nu a functionat niciodata, camera sa de poze si restul instrumentelor stiintifice nereusind sa fie pornite.
A existat un singur scurt contact imediat dupa lansarea din februarie, contact care a furnizat doar telemetrie de baza, dar nu a fost suficient pentru ca echipa Rosa sa recastige controlul asupra satelitului.
Analiza acestor parametrii receptionati la sol, impreuna cu problemele de proiectare asupra carora am atras atentia inainte de lansare, au confirmat situatia tehnica dificila a satelitului, care nu a permis o functionare normala a echipamentelor de bord.
Echipa de proiectanti a considerat ca vina este in exclusivitate a radiatiilor din spatiul cosmic, insa in practica, problemele satelitului Goliat sunt mult mai complexe (roti volante care nu asigura stabilizarea in zbor, senzor GPS neoperational, limitari ale sistemului de comunicatie etc).
Pana la aceasta data, nu a aparut nici un raport tehnic oficial care sa evalueze misiunea Goliat, insa pentru cei interesati raman articolele publicate pe site-ul nostru:
Stirile despre Goliat vor fi postate in continuare pe aceasta sectiune si va invitam sa reveniti periodic pentru actualizari.
Intre timp discutia tehnica despre satelit a fost mutata pe forum.
+++Discutia despre Goliat pe forumul SpaceAlliance
+++Transmisiune video a lansarii din Kourou / Guiana Franceza