Welcome to Ask a question on Space Alliance!, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
+1 vote
De ce folosim energia nucleara in proiectele spatiale?
by

1 Answer

0 votes
Toate sistemele electronice de la bordul satelitiilor sau robotilor actuali functioneaza pe baza de electricitate. In mod uzual electricitatea este generata cu ajutorul panourilor solare, insa exista cazuri speciale cand panourile solare nu mai pot fi folosite eficient.

Un exemplu este in cazul satelitiilor aflati la distanta mare de Soare-cu cat sunt mai indepartati cu atat energia generata de panourile solare este mai mica. Momentan recordul de distanta pentru un satelit folosind panouri solare este detinut de Rosetta. Contraexemple sunt sondele Voyager sau Pioneer care folosesc RTG-urile de la bord pentru a converti energia nucleara in energie electrica. Folosirea unui reactor mai aduce un avantaj: degradarea performantelor este mult mai lenta in comparatie cu un sistem cu panouri solare.

Un alt exemplu este cel al robotilor plasati pe Marte. Traditional ei erau echipati cu panouri solare, insa mediul martian, cu furtuni masive si impredictibile, le faceau greu de operat. De fiecare data robotul trebuia pus in stare de hibernare pentru a preveni problemele tehnice, iar in aceasta perioada experimentele stiintifice erau oprite si se pierdea timp pretios. Mai mult, dupa trecerea furtunii panourile ramaneau acoperite de praf si trebuia sa treaca un timp pana cand ele se curatau si ajungeau din nou la performantele nominale.

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200907061812
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200907061026
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200907032117

O data cu robotul Curiosity, acest impediment a disparut. NASA a adus pe Marte tehnologia RTG, robotul nu trebuie sa mai hiberneze, nu mai exista riscuri din punct de vedere termic (la conditiile neprielnice de operare de pe planeta rosie), iar numarul de zile ce pot fi folosite pentru observatii stiintifice a crescut substantial:

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120708090423
by (2.8k points)
edited by
...