Welcome to Ask a question on Space Alliance!, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
+1 vote
Care este cea mai scumpa misiune construita in Europa?
by

1 Answer

0 votes

Cel mai mare proiect spatial realizat vreodata de Europa este misiunea Herschel-Planck, a inceput in urma cu 20 de ani si a costat agentia spatiala europeana, ESA, 1.9 miliarde de euro.

A fost un efort internaţional susţinut între ESA, NASA, Thales Alenia Space, Astrium Space, Danish Space Centre, Netherlands Institute for Space Research, Max Planck Istitute, Cardiff University, Saab Space etc.

Lansarea a avut loc pe 14 mai 2009, la bordul unei rachete Ariane5, versiunea ECA, in cel de al 44-lea zbor efectuat de o racheta Ariane5.

In ciuda diferentelor majore dintre cei doi sateliti, Herschel si Planck au in comun foarte multe caracteristici. In primul rand orbita in jurul punctului Lagrange L2 al sistemului Soare-Pamant/Luna, un punct imaginar in spatiu localizat undeva la 1.5 milioane de kilometri departare de Pamant. Orbita larga de tip Lissajous il duce pe Herschel 500.000 km deasupra si sub planul ecliptic cu o deviatie maxima azimutala de 800.000 km de o parte si de alta a punctului central L2. Prin contrast, Planck calatoreste intr-o orbita Lissajous cu amplitudine mai mica de numai 400.000 km.

Inspirat de numele astronomului Frederick Wiliam Herschel, celebru pentru descoperirea planetei Uranus, satelitul a fost construit pentru studiul stelelor si galaxiilor si are instalat la bord cel mai mare telescop de tip Cassegrain zburat vreodata in spatiu.
Oglinda principala, cu un diametru de 3.5 m este de 4 ori mai mare decat precedentele telescoape in infrarosu si de 1.5 ori mai mare decat cea a lui Hubble, reusind sa capteze de 12 ori mai multa radiatie luminoasa decat in cazul misiunii ISO.

Planck (dupa numele celebrului fizician german) a fost proiectat ca o evolutie a satelitului american WMAP, urmand sa masoare ca si acesta anizotropiile din spatiul cosmic (asa numitul “cosmic microwave background”), dar la o rezolutie mult mai buna decat acesta. In acest fel, prin investigarea fluctuatiilor prezente in radiatia cosmica se va putea raspunde la unele din intrebarile fundamentale ale cosmologiei referitoare la Big Bang.

Ultimele noutati despre satelitii Herschel si Planck

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=201003180412

Eveniment aniversar pentru cea mai mare misiune spatiala europeana- partea 1

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110517045511

Eveniment aniversar pentru cea mai mare misiune spatiala europeana- partea 2

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110525221857

by (2.8k points)
...