Welcome to Ask a question on Space Alliance!, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
+1 vote
Cum s-a nascut telescopul spatial Hubble?
by

1 Answer

0 votes

Hubble, poate cea mai populara misiune astronomica a fost lansat in aprilie 1990 si a reusit sa supravietuiasca pana astazi. Plasat pe o orbita terestra (593 km x 593 km x 28.5 grade inclinatie), satelitul care era dotat cu un telescop cu diametrul oglinzii principale de 2.4 m a fost deservit periodic de misiuni cu echipaj uman (de reparatie, de instalare a unor echipamente noi sau de compensare a scaderii inaltimii orbitei) trimise la bordul navetei spatiale americane.
Putina lume stie ca de fapt celebrul Hubble-un satelit masiv de 11 tone- este derivat din satelitii militari americani de tip Keyhole (folositi pentru a produce poze de spionaj) fiind doar o adaptare a acestora pentru a putea fi folositi la observarea Universului.

Seria Keyhole (sateliti care folosesc orbite SSO cu perigeul la 200 km, apogeul la 1000 km si inclinatii aproape polare, in jur de 97.8 grade) a inceput sa opereze pentru prima data in anii 60 marea majoritate a platformelor fiind construite de Lockheed Martin cu un cost individual estimat la 2 miliarde de dolari.


Hubble detine si recordul de buget pana in prezent- in total de-a lungul celor 23 de ani de operare cheltuindu-se peste 6 miliarde de euro (incluzand aici si costurile misiunilor de intretinere ale lui Space Shuttle).

De la telescoapele terestre la cele spatiale- astronomie in infrarosu si nu numai

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111108094042

Galerie de imagini realizate de Hubble in decursul timpului:

http://www.hubblesite.org/gallery/

 

by (2.8k points)
...