Welcome to Ask a question on Space Alliance!, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
+1 vote
Ce este reteaua DSN ?
by

1 Answer

0 votes

DSN sau Deep Space Network este o retea de statii de sol apartinand agentiei spatiale americane NASA. Este vorba despre o infrastructura a segmentului terestru ce deserveste echivalentul sau, segmentul spatial al agentiei - discutam aici de misiunile spatiale lansate la distanta foarte mare de Pamant. Spre deosebire de satelitii aflati in orbita in jurul Pamantului, ceilalti, care calatoresc departe in spatiu, au cerinte speciale (ca frecventa si modulatie, ca putere a semnalului etc.)

Semnalele (atat cele trimise catre sateliti cat si cele receptionate de la ei) calatoresc la distante foarte mari si din aceasta cauza ele pot fi foarte mult atenuate sau distorsionate de spatiul cosmic, de atmosfera terestra, de conditiile meteo etc. Deasemenea intarzierile semnificative (de la cateva minute pana la cateva ore) sunt un alt factor de care trebuie sa se tina seama in operarea unui satelit la asemenea distante.

Antenele de dimensiuni mari sunt folosite de ingineri pentru transmiterea de comenzi catre satelit, pentru receptia de date de la acesta (atat date ale platformei de baza unde se poate vedea starea curenta a satelitului dar si date stiintifice), pentru calibrari ale diverselor instrumente sau pentru determinarea pozitiei in spatiu a satelitului.

 

Mai multe agentii spatiale au statii de sol capabile de comunicatii la distanta mare: NASA, ESA, Roskosmos, ISRO, JAXA, CNSA, insa reteaua americana DSN este cea mai mare si cea mai cunoscuta dintre ele.

DSN, fondata in 1958, este operata de JPL, laboratorul care are in grija si operarea celor mai multe din misiunile interplanetare americane. Din motive practice (pentru o buna acoperire) DSN grupeaza 3 facilitati distribuite aproape uniform, cu o separare de 120 de grade longitudine: Madrid (Spania), Canberra (Australia) si Goldstone (SUA/California). Fiecare din ele este insa un complex de mai multe antene cu caracteristici tehnice diferite.

Mai multe imagini cu cele cele trei facilitati:

http://deepspace.jpl.nasa.gov/galleries/canberra/

http://deepspace.jpl.nasa.gov/galleries/madrid/

http://deepspace.jpl.nasa.gov/galleries/goldstone/

 

Recent DSN a fost inclusa in aplicatia interactiva Eyes, dezvoltata de NASA pentru popularizarea activitatiilor sale. Orice utilizator poate vedea in timp real cum sunt folosite antenele de sol.

http://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html

by (2.8k points)
...