Presentation
Proiectul romanesc Robisat este a doua misiune spatiala a Romaniei, dupa Goliat, lansat in februarie 2012 in zborul inaugural al rachetei europene Vega.
Ca si in cazul acestuia, vorbim de clasa de sateliti nano, bazati pe standardul larg raspandit Cubesat, insa de aceasta data dimensiunile sunt duble (daca Goliat era un Cubesat 1U adica 10 cm x 10 cm x 10 cm si greutate de aproximativ 1kg, Robisat propune o platforma Cubesat 2U adica 10 cm x 10 cm x 20 cm si o greutate de aproximativ 2 kg).
Robisat este un proiect public, finantat de la bugetul de stat al Romaniei. El implica doi sateliti zburand in formatie stransa intr-o orbita LEO, operand cateva experimente stiintifice ca parte a sistemului european QB50 plus un experiment propriu de radio comunicatie inter-satelit.
Ideea construirii unei formatii de nano-sateliti a luat nastere cu cativa ani in urma (pe vremea proiectarii lui Goliat) insa debutul proiectului s-a realizat abia in noiembrie 2012 cand in Programului de Cercetare, Dezvoltare si Inovare in Tehnologie Spatiala si Cercetare Avansata, STAR (Space Technology and Advanced Research), un program national derulat anual de ROSA (Agentia Spatiala Romana), autoritatea nationala in domeniu, in numele guvernului Romaniei, a fost selectionata propunerea "Romanian Dual CubeSat Mission. Development of the RoBiSat-1 spacecraft" avand drept contractor principal Institutul de Stiinte Spatiale din Magurele.
Ea includea proiectarea si construirea, pe parcursul celor 24 de luni de finantare, a unui prototip de laborator (engineering model) care urma sa stea la baza viitoarei misiuni Robisat.
Ulterior au fost contractati si construiti cei doi sateliti care vor ajunge pe orbita Pamantului (in termen de specialitate "flying model"). Costul total al proiectului este estimat pana in acest moment la aproximativ 1 milion de euro, insa in functie de durata de operare a celor doi ar putea sa mai creasca.
Robisat a fost inclusa in proiectul european QB50, cei doi sateliti Robisat-1 si Robisat-2, urmand sa fie cunoscuti ca QB50-RO01 si QB50-RO02. Astfel, cu suport european, problema lansarii a putut fi rezolvata mult mai usor (satelitii urmand sa fie grupati si lansati in zboruri comune, sub coordonare si cu expertiza tehnica din partea ESA) si in plus s-a beneficiat de transfer de tehnologie de la alte echipe implicate in proiect, mai ales ca inca de la inceput s-a incercat o standardizare a softwareului si componentelor folosite.
Robisat va putea avea acces la reteaua de statii de sol QB50 (la nivel global), ceea ce inseamna o buna acoperire pentru sesiunile de comunicatii cu satelitii, insa in egala masura va trebui sa puna la dispozitie infrastructura similara pe care o are la dispozitie.
Robisat este o misiune spatiala finantata public, construita de ISS (Institutul de Stiinte Spatiale), institut de cercetare public cu activitati spatiale si aprobata de ROSA (Agentia Spatiala Romana) coordonatorul la nivel national si international al activitatilor Romaniei din domeniul spatial si reprezentantul guvernului in acest domeniu.
Sectiunea Robisat pe site-ul SA este o initiativa a grupului SA si are caracter educational. Toate articolele publicate in cadrul acestei sectiuni reprezinta strict punctul de vedere al grupului nostru si nu implica in nici un fel cele doua entitati mai sus mentionate. Pentru comunicatele de presa oficiale consultati paginile de internet ISS si Rosa.
https://www.rosa.ro
https://www.spacescience.ro