Welcome to Ask a question on Space Alliance!, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
+1 vote
Care este cea mai scazuta temperatura in spatiu?
by

1 Answer

0 votes
Cea mai scazuta temperatura din spatiu a fost inregistrata la bordul satelitului european Planck. Planul focal al instrumentelor sale -HFI (the high frequency instrument) si LFI (the low frequency instrument)- este racit pana la valoarea de 0.1 Kelvin, pentru a pastra rezolutia necesara masuratorilor.

A fost nevoie de acest lucru pentru ca Planck masoara anizotropiile din spatiul cosmic (asa numitul “cosmic microwave background”), fluctuatiilor prezente in radiatia cosmica putand raspunde la unele din intrebarile fundamentale ale cosmologiei referitoare la Big Bang. Conform acestei teorii, Universul s-a creat in urma cu circa 13700 milioane de ani, atunci fiind intr-un stadiu mult mai dens si mai cald decat astazi (conform ultimelor modele avea 1000 milioane de grade Kelvin la 3 minute de la aparitia sa). In urma procesului de expansiune, temperatura Universului a scazut in mod constant pana sub valoarea de 10000K atunci cand s-a finalizat procesul de recombinare a ionilor - undeva pana la o temperature medie de 3000K la 380.000 de ani de la momentul T0. Acesta este si momentul cand temperatura a permis luminii sa inceapa sa calatoreasca liber in mediul extern. Pana in zilele noastre, datorita continuei expansiuni, temperatura medie a acestei materii aflate in CMB a scazut pana la valoarea de 2,7 K, ceea ce o face extreme de greu de detectat.

Satelitii COBE si mai apoi WMAP, predecesorii lui Planck, au constatat distributia neconstanta a temperaturii in spatiul extern si au ridicat problema constructiei unor instrumente mai performante, care sa fie capabile sa detecteze pana si aceste mici variatii de temperature. Planck este rezultatul final al acestor cercetari, iar cu ajutorul lui a fost posibil pentru prima data in istorie sa se efectueze o investigatie amanuntita asupra fenomenelor fizice ce au insotit momentul T0+380.000 ani.

 

Totusi, cele mai reci puncte din Univers se afla pe Pamant, in laboratoarele de fizica. Massachusetts Institute of Technology din Cambridge, a inregistrat, in urma unui experiment de fizica doar 810 trilionimi de grad deasupra lui zero absolut.

Low Temperature Laboratory al Aalto University a inregistrat o temperatura de 100 pK adica 0.000 000 000 1 Kelvin.
by (2.8k points)
...