Welcome to Ask a question on Space Alliance!, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
+1 vote
Ce satelit a petrecut cel mai mult timp in jurul lui Marte?
by

1 Answer

0 votes
Mars Odyssey este cel mai vechi satelit ce orbiteaza planeta rosie, cu un record de peste 11 ani. Precedentul record fusese detinut de Mars Global Surveyor. Ambii sateliti apartin agentiei spatiale americane NASA.

Mars Odyssey, construita de Lockheed Martin, a fost lansat pe 7 aprilie 2001de la Cape Canaveral, la bordul rachetei Delta 2 si a intrat in orbita in jurul planetei Marte 6 luni mai tarziu, in octombie 2001.
A fost folosit pe post de colector al datelor transmise de la suprafata planetei de roverele Spirit, Opportunity si mai nou Curiosity. Aceste date au fost distribuite mai departe catre statiile de sol de pe Pamant  (85% din datele colectate de Spirit si Opportunity au tranzitat satelitul Mars Odyssey).
Nu in ultimul rand, cele trei instrumente stiintifice de la bordul lui Mars Odyssey- Thermal Emission Imaging System (THEMIS), Gamma Ray Spectrometer (GRS) si Mars Radiation Environment Experiment (MARIE) au realizat observatii de pe orbita asupra planetei Marte.

Satelitul a intampinat recent cateva probleme tehnice, insa functionarea sa nu este pusa (deocamdata) in pericol.

http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121118053649
by (2.8k points)
...