Saptamana trecuta NASA a anuntat o noua problema la bordul satelitului sau Mars Odyssey, dupa ce in iunie anul acesta una din rotile volante cedase. Mars Odyssey este cel mai vechi satelit ce orbiteaza planeta rosie, cu un record de peste 11 ani.
De aceasta data este vorba despre o unitate IMU (inertial measurement unit), functionand pe acelasi principiu ca si giroscoapele clasice. Aceasta este parte a sistemului de senzori ai AOCS (attitute and orbit control system), care primeste informatii de la mai multe surse/senzori si pe baza lor calculeaza orientarea in spatiu a satelitului. Tocmai din acest motiv, problema nu este atat de grava, pentru ca directia de navigatie este calculata dintr-un sistem ‘over-determined’ (care are mai multe date decat are nevoie pentru a gasi o solutie unica).
La bordul lui Mars Odyssey sunt camere stelare, senzori solari si aceste IMU, grupate formal in doua module AOCS (unul principal si altul de rezerva). Spunem formal pentru ca fiecare dintre unitati A/B poate fi asociata fiecaruia dintre module.
Pentru a izola aceasta degradare a calitatii masuratorilor IMU, care fusese observata de ceva vreme, inginerii au schimbat intre ele (cu ajutorul comenzilor software trimise de pe Pamant) cele doua module, astfel ca acum este activ modulul B.
Conform ultimelor date, IMU A nu este complet stricat ci are doar o degradare a calitatii si, teoretic, ar putea fi refolosit din nou pe viitor, daca cumva, o defectiune majora va scoate din joc IMU B.
O schimbare similara a mai avut loc in trecut in octombrie 2003 si iunie 2009.
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200907061734Pentru ca am amintit de defectiunea la roata volanta, din luna iunie, trebuie sa spunem ca ea face parte din segmentul de comanda al AOCS. Acest segment, primeste solutia de navigatie calculata pe baza masuratorilor de la senzori si asigura executia ei, stabilizand zborul satelitului sau realizand manevrele orbitale. Mars Odyssey are in acest segment de comanda roti volante (4 la numar) si motoare chimice grupate deasemenea in doua branse - principala si de rezerva.
Rotile volante, RWL, sunt aranjate intr-o configuratie piramidala, in asa fel incat, fiecare dintre ele poate prelua sarcina celorlalte (in caz de defectiune). Dupa incidentul din iunie, satelitul a ramas controlabil pe toate cele trei directii, insa cu doar trei roti volante functionale, astfel ca inginerii au trebuit sa schimbe si softul de control, pentru a scoate din bucla de control RWL defect.
RWL sunt folosite pentru micile manevre de corectie pe care le face satelitul, acolo unde nu este nevoie de activarea motoarelor si in acest fel se poate salva combustibil. Trebuie amintit ca inainte de aceasta anomalie, NASA anuntase ca rezervele de combustibil ale lui Odyssey ajungeau pana in 2020.
Pentru cei mai putin familiarizati cu aceste concepte, trebuie spus ca in modr normal, daca totul este in regula, motoarele sunt folosite doar la manevrele orbitale ample (acolo unde momentul furnizat de RWL nu este suficient) sau in cazul desaturarii RWL.
Totusi, daca satelitul se va confrunta cu o alta defectiune, la un alt RWL, atunci intreaga logica de control a software-ului va trebui regandita, pentru ca stabilizarea triaxiala, de care este nevoie, va trebui asigurata prin folosirea in paralel si a motoarelor chimice. Includerea lor in functionarea de zi cu zi a va insemna insa o scurtare substantiala a vietii satelitului.
RWL de la bordul lui Mars Odyssey au o longevitate de invidiat, daca ne gandim ca sunt niste dispozitive mecanice, cu viteza mare de rotatie si care functioneaza de 11 ani in conditiile vitrege din spatiu.
Mars Odyssey, construita de Lockheed Martin, a fost lansat pe 7 aprilie 2001de la Cape Canaveral, la bordul rachetei Delta 2 si a intrat in orbita in jurul planetei Marte 6 luni mai tarziu, in octombie 2001.
A fost folosit pe post de colector al datelor transmise de la suprafata planetei de roverele Spirit, Opportunity si mai nou Curiosity. Aceste date au fost distribuite mai departe catre statiile de sol de pe Pamant (85% din datele colectate de Spirit si Opportunity au tranzitat satelitul Mars Odyssey).
Nu in ultimul rand, cele trei instrumente stiintifice de la bordul lui Mars Odyssey- Thermal Emission Imaging System (THEMIS), Gamma Ray Spectrometer (GRS) si Mars Radiation Environment Experiment (MARIE) au realizat observatii de pe orbita asupra planetei Marte.
Credit NASA