O scurta retrospectiva a ultimelor evenimente spatiale
05-11-2010 11:20
Saptamana trecuta a fost inca una deosebit de incarcata, cu lansari de sateliti atat din spectrul aplicatiilor comerciale cat si din cel al aplicatiilor militare.
Vom incerca asadar in acest scurt articol sa facem o recapitulare a acestor evenimente si sa vedem cateva detalii.


Prima lansare, de pe 27 Octombrie a marcat o noua misiune de alimentare a statiei spatiale internationale ISS. Un cargo Progress-M ce a purtat indicativul 08M, a parasit baza din Baikonur la bordul unui lansator Soyuz-U, avand la bord echipamente de rezerva, apa si alimente, pentru echipajul misiunii 25 aflat deja pe orbita. Cateva zile mai tarziu, astronautii de pe ISS au efectuat manevrele de andocare si au urcat cu succes la bordul cargoului.

Urmatoarea lansare a avut in prim plan racheta Ariane5 pe 28 Octombrie 2010. Folosita din nou in versiunea ECA, aceasta a facut uz de capacitatea sa speciala de a efectua lansari duale de sateliti masivi. De aceasta data la bord s-au aflat Eutelsat W3B al operatorului Eutelsat si BSat 3b al companiei japoneze B-SAT (Broadcasting Satellite System Corporation). Eutelsat W3B este un satelit de 5370 kg care incorporeaza o platforma Thales Alenia Space de tip Spacebus-4000C3. Timp de 15 ani ar trebui sa opereze 53 de transpondere in banda Ku si 3 transpondere Ka de pe o orbita geostationara. El trebuia sa inlocuiasca la pozitia orbitala 16 grade est, unul din satelitii defecti ai constelatiei Eutelsat- respectiv Eutelsat W2M care a fost lansat in decembrie 2008, dar care a suferit inca de la inceput cateva avarii tehnice nefiind capabil sa preia intreaga responsabilitate pentru care fusese proiectat. Lansarea aceasta nu a fost norocoasa pentru ca, in ciuda injectiei orbitale corecte, satelitul, care trebuia sa isi foloseasca motoarele de bord pentru manevre orbitale (pentru circularizarea, respectiv scaderea inclinatiei orbitei de transfer initiale), a subperformat. Aparent a fost o pierdere masiva de hidrazina, iar cateva ore mai tarziu, in ciuda faptului ca restul echipamentelor se aflau in parametrii nominali, Eutelsat a anuntat la Paris sfarsitul misiunii. Din fericire satelitul se afla sub protectia unei polite de asigurare care acopera lansarile, astfel ca, banii recuperati de la asigurator vor fi folositi pentru construirea unei alte platforme- dar oricum nu mai devreme de 2013. Acest eveniment va afecta probabil si operarea urmatorului satelit Eutelsat W3C care urmeaza a fi lansat in 2011 la bordul lansatorului chinez Long March si care in mod normal ar fi trebuit sa functioneze la 7 grade est, dar in conditiile de fata probabil ca va prelua traficul de la 16 grade est, un nod important pentru serviciile tv si video din Europa. Trebuie spus ca lansarile efectuate din China sunt atractive pentru operatorii comerciale prin prisma pretului, dar au dezavantajul ca intra sub influenta embargoului asupra transferului de tehnologie- producatorul fiind limitat in alegerile pe care poate sa le faca asupra componentelor. Celalalt satelit BSAT 3b, este al doilea satelit al companiei BSAT (dupa versiunea 3a lansata in august 2007) si va fi urmat in a doua jumatatea a lui 2011 de versiunea 3c. In greutate de 2060 kg, a fost construit de Lockheed Martin pe o platforma A2100A si va opera pentru 15 ani de la pozitia orbitala 110 grade est, 12 transpondere in banda Ku. Se estimeaza ca va deservi peste 90 de milioane de utilizatori HDTV din Japonia.


In sfarsit urmatoarele lansari despre care amintim aici, una din ele fiind si ultima din Octombrie, au adus in prim plan din nou China, foarte activa in ultima perioada. Prima, cea de pe 31 Octombrie a avut ca scop transportarea pe orbita a platformei G4 din seria de navigatie prin satelit BD 2 (Beidou 2). Lansat la ora 16:26 GMT de la baza spatiala Xichang, la bordul unei rachete Long March 3C, satelitul se va alatura celorlalte 3 platforme de acelasi fel, care zboara deja in spatiu. Aceasta lansare, a 12-a a anului, a stabilit si un nou record chinez, depasindu-l pe precedentul de 11 lansari intr-un an, record care data din 2008. Mai mult, la cateva zile distanta, pe 4 noiembrie, China a reusit sa plaseze cu succes un nou satelit-FY3C parte a seriei de observatoare meteo Feng Yun 3 care zboara in orbite polare 806 km x 810 km x 98.8 grade, in jurul Pamantului.


Ultima lansare despre care vom aminti aici a fost facuta de Rusia pe 2 noiembrie de la cosmodromul din Plesetsk. Satelitul Meridian 3 a fost lansat ca si predecesorii sai (Meridian 1 in decembrie 2006 si Meridian 2 in mai 2009) la bordul unei rachete Soyuz 2 1a Fregat tintind o orbita Molniya 900 km x 39000 km x 65 grade.

jQuery Menu by Apycom