Anul 2011 a inceput in forta cu o dubla lansare pe data de 20 ianuarie atunci cand un satelit American si unul rus au fost pe plasati pe orbite in jurul Pamantului.
Prima lansare s-a efectuat de la complexul 45 din Baikonur la ora 12:29 GMT. O racheta Zenit 3F a pus pe orbita intr-un scenariu complex de 9 ore primul satelit Electro-L – o noua serie de observatoare meteo de mare altitudine construite in Rusia.
Electro-L 1 care cantareste 1766 kg, va fi parcat intr-o orbita geostationara deasupra Ecuatorului la slotul 76 grade longitudine est undeva deasupra Oceanului Indian, de acolo de unde timp de 10 ani senzorii sai vor face observatii meteorologice.
Satelitul care va fi operat de agentia spatiala rusa Roscosmos a fost construit de firma NPO Lavochkin dar va fi integrat in reteaua internationala International Meteorological Satellite System.
La bord se afla cateva experimente:
-MSU-GS sau Multispectral Scanner Geostationary
-GGAK-E sau Heliogeophysical Complex on Electro-L un instrument complex ce contine mai multe module:
-SKIF-6 sau Corpuscular Radiation Spectrometer
-SKL-E sau Solar Cosmic Rays Spectrometer
-GALS-E sau Detector of galactic cosmic rays
-ISP-2M sau Solar constant sensor
-VUSS-E sau Solar UV radiation sensor
-DIR-E sau Solar X-ray radiation flux sensor
-FM-E sau Magnetometer instrument
-GEOS&R sau Geostationary Search and rescue system
Urmatorul satelit Electro-L va fi lansat undeva in anul 2012 dar aceeasi platforma tehnica va fi reutilizata in mai multe misiuni spatiale ale Rusiei, printre ele si Phobos-Grunt cea care va zbura spre Marte.
In prezent Rusia mizeaza pe serviciile meteo ale unui singur satelit-Meteor M1, dar pana in 2015 si-a propus sa aiba pe orbita o retea meteo compusa din 3 sateliti SSO si 3 GEO.
A doua lansare despre care discutam a avut loc de la complexul 6 al bazei aeriene Vandenberg California.
Pentru prima data de acolo, o racheta Delta 4 in versiunea “heavy” a plecat la ora 21:10 GMT pentru a ridica pe orbita un satelit de spionaj pentru agentia americana NRO-US National Reconnaissance Office.
Desi, ca si in precedentele cazuri, foarte putine detalii au razbatut in presa, noul satelit despre care se stie doar ca va avea indicativul NROL L-49 este cel mai probabil un satelit de observatie din clasa Keyhole KH-11 care va inlocui pe orbita mai vechea platforma USA-161 lansat in 2001. NROL L-49 este un satelit masiv de 15 tone, practic pastrand mult din designul telescopului spatial Hubble dar care spre deosebire de acesta va produce imagini de inalta rezolutie asupra tintelor de la sol. Mai departe imaginile care merg pana la rezolutii de 10 cm sunt stocate si procesate de operatorii de la NGA-National Geospatial Intelligence Agency pentru culegerea de informatii strategice.
Satelitii din aceasta clasa opereaza in orbite SSO cu perigeul la 200 km, apogeul la 1000 km si inclinatii aproape polare, in jur de 97.8 grade.
Seria Keyhole a inceput sa opereze pentru prima data in anii 60 marea majoritate a platformelor fiind construite de Lockheed Martin cu un cost individual estimat la 2 miliarde de dolari.
Ea ar fi trebuit inlocuita de o serie noua FIA, in baza unui contract acordat concurentului Boeing Satellite Systems, dar programul s-a dovedit un esec din punct de vedere managerial, inregistrandu-se multe intarzieri. Pusa intr-o postura nefericita NRO a decis suspendarea contractului cu Boeing si atribuirea lui catre mai vechiul sau partener Lockheed Martin dar pana la intrarea in operare estimata undeva in 2017 s-a preferat trimitea pe orbita a unor platforme vechi care si-au dovedit fiabilitatea in timp.
Separat de satelitii Keyhole NRO mai opereaza si alte clase: sateliti Lacrosse, DSP-Defense Support Program ce va fi inlocuit in scurta vreme de succesorul SBIRS-Space Based Infrared System, SDS-Satellite Data System, DSCS-Defense Satellite Comunication System, Milstar sau DMSP-Defense Meteorological Satellite Program.
Zborul acesta, cu numarul 352 in istoria rachetelor Delta, a fost de fapt a treia lansare a unei rachete Delta 4 de la baza din California dar, asa cum spuneam, primul al versiunii “heavy” si in acelasi timp a fost folosit ca test fiind primul cand aceasta versiune este folosita pentru o orbita LEO. El vine dupa modernizarea majora a spaceportului Vandenberg care a fost construit la inceputul anilor 60 si a deservit pe rand navetele spatiale si mai tarziu lansatoarele medii americane.
Urmatoarea misiune NROL va fi lansata in februarie (L-66) tot de la baza din California dar la bordul unei rachete Minotaur 1 in timp ce urmatoarea lansare Delta 4 va avea loc in aprilie cu satelitul NROL L-27 de la baza Cape Canaveral.
In 2010 USA a avut un numar de 15 lansari, in scadere fata de anii precedenti, fiind egalata pentru prima data de China, ocazie cu care aceasta si-a stabilit si un nou record national.
credit Roscosmos & NRO