Prima platforma spatiala construita in Romania, nanosatelitul de tip Cubesat denumit Goliat a fost amanat inca o data la lansare. In precedentul articol pe aceasta tema SpaceAlliance mentiona ca data probabila inceputul lunii septembrie, dar datorita problemelor de natura tehnica de la spaceportul european din Guiana Franceza, acolo unde divizia ArianeSpace isi desfasoara activitatea, s-a decis inca o data amanarea intrarii in operare a lansatorului Vega cel care va avea la bord si micul satelit romanesc.
La momentul actual nu exista o data oficiala de lansare, dar conform surselor interne, se spera ca Vega va fi gata undeva la mijlocul lunii decembrie 2011. Luand in calcul insa agenda incarcata a inginerilor de la ArianeSpace- ocupati pe 3 planuri cu cele trei rachete ale diviziei : Ariane 5, Soyuz si Vega, cat si experienta anilor trecuti cand decembrie nu a fost cea mai productiva luna a anului, nu ar fi o surpriza majora sa vedem ca acest zbor va fi decalat pentru inceputul lui 2012.
Agenda Vega este pentru foarte multa lume o dezamagire pentru ca racheta trebuia sa fie gata de mult timp, dar abia acum in 2011 a trecut in faza de testare finala. In aceste conditii o mica intarziere este mai putin importanta atata timp cat zborul in sine va fi un succes (cu atat mai mult cu cat satelitii incarcati la bord nu au o mare valoare economica deci nu exista o presiune financiara ci au mai degraba o valoare simbolica cum este cazul platformei coordonate de Rosa care doreste sa marcheze debutul Romaniei in spatiu).
In orice caz, asa cum am facut pe tot parcursul acestui proiect, SpaceAlliance va incerca sa isi tina cititorii de limba romana informati despre orice alte modificari care ar putea interveni.
Pentru cei mai putin familiarizati cu satelitul romanesc Goliat oferim mai jos cateva detalii scurte, mai multe informatii putand fi accesate in
articolul SpaceAlliance din martie.
Proiectul Goliat a fost initiat in anul 2005 de agentia spatiala romana ROSA beneficiind de un buget de 1.500.000 de RON (declarat in 2005). Tot ROSA s-a ocupat de managementul si coordonarea consortiului de firme private care au beneficiat de contracte in cadrul acestui proiect.
Este vorba de un nanosatelit de 1kg si 10x10x10 cm bazat pe standardul american Cubesat, avand la bord o serie de experimente stiintifice: determinarea fluxului de meteoriti (SAMIS), masurarea dozei de radiatii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) si captarea de imagini cu suprafata Pamantului folosind o camera de observatie de 3 mega pixeli instalata la bord si cu o rezolutie la sol de aproximativ 21x28m.
Goliat va fi lansat intr-o orbita eliptica cu inaltimea variind intre 357 si 1447 km si inclinatie de 71 de grade si va fi operat cu ajutorul a doua statii de sol-una situata la Magurele si cealalta la Marisel, langa Cluj.
Proiectului romanesc si altor 8 sateliti din aceeasi categorie li s-a oferit sansa de a fi lansati gratis in zborul inaugural de test al rachetei europene Vega (o parte dintre ei venind din tari ce se afla in faza de preaderare la agentia spatiala europeana, asa cum este si cazul Romaniei, si care incep prin aceste prime programe nationale sa isi manifeste interesul fata de domeniul spatial) :
-
SwissCube (École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Switzerland) -
Xatcobeo (University of Vigo and INTA, Spain)-
UNICubeSAT (University of Rome, Italy)-
Robusta (University of Montpellier 2, France)-
AtmoCube (University of Trieste, Italy)-
e-st@r (Politecnico di Torino, Italy)-
OUFTI-1 (University of Liège, Belgium)-
PW-Sat (Warsaw University of Technology, Poland)Acesti 9 sateliti Cubesat se vor adauga incarcaturii principale LARES (LAser RElativity Satellite) si unui alt satelit italian- ALMASat (prescurtare de la ALma MAter SAtellite) o misiune demonstrativa dezvoltata incepand cu anul 1993 de Facultatea de inginerie din cadrul Universitatii din Bologna, care ca si predecesoarele programe realizate in Italia (Unisat1 si Unisat2) are la baza un concept modular capabil sa integreze pe viitor o gama larga de experimente stiintifice la un pret de constructie scazut.
Linkuri relevante:
model virtual al primului satelit romanescgalerie de imagini cu primul satelit romanescArticol ce poate fi preluat numai citand sursa orginala SpaceAlliance.