Duminica 20 noiembrie 2011 China a lansat doi noi sateliti. Plecata la ora 00 :15 UTC de la baza spatiala Jiuquan o racheta Long March 2D a ridicat intr-o orbita SSO (sun synchronous orbit) satelitii chinezi Shiyan Weixing 4 si Chuang Xin 1-03.
Aceasta a fost pentru China lansarea cu numarul 15 pe anul in curs – dintre acestea doar una singura a esuat in august. In acest fel se egaleaza recordul de anul trecut cand China reusise deasemenea un numar de 15 lansari.
Precedenta lansare se petrecuse la inceputul acestei luni, mai precis pe 9 noiembrie, dar atunci fusese folosita baza Taiyuan.
A 14-a lansare chineza in 2011http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111110010855Scurta retrospectiva a programului spatial international in luna august 2011http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110902054208Ultimele trei saptamani au fost extrem de ocupate pentru chinezi.
Pe 29 septembrie China lansa Tiangong 1 prima statie spatiala a tarii.
Pe 31 octombrie s-a lansat modulul spatial Shenzou 8.
Doua zile mai tarziu pe 2 noiembrie a avut primul test de andocare automata pe orbita- un test reusit si care era absolut necesar in perspectiva unui program cu echipaj uman. Cele 2 sisteme au ramas cuplate pana pe 14 noiembrie atunci cand s-au separat si un nou test de andocare a fost realizat cu succes de inginerii chinezi. Dupa alte 2 zile petrecute in cuplaj, Shenzou 8 s-a desprins de mini-statia orbitala si a revenit pe Pamant (17 noiembrie) aterizand undeva in Mongolia.
Desi din punct de vedere tehnologic aceste sisteme nu sunt de ultima generatie daca ne gandim ca programele spatiale american si rus controleaza aceste tehnologii de zeci de ani (parte din solutii inspirand si designul ales de chinezi), pentru China- lasata in afara cooperarii internationale din proiectul ISS- ele sunt foarte importante daca vrea sa dezvolte o agenda clara pentru a zbura oameni in spatiu.
credit Xinhua/Yang Guang/www.news.cn
Dupa ce am mentionat contextul in care a avut loc zborul de duminica, sa ne intoarcem la cei doi sateliti.
SY 4 este a patra platforma din clasa Shiyan dupa satelitii lansati in aprilie 2004, noiembrie 2004 si respectiv noiembrie 2008. Este un satelit de tip ‘Earth observation’, de dimensiuni reduse-aproximtiv 200 kg si care functioneaza dintr-o orbita LEO (low Earth orbit) 543 km x 619 km x 97.3 grade inclinatie.
Construit de Chinese Research Institute of Space Technology el va realiza imagini ale teritoriului chinez cu ajutorul carora se spera sa se realizeze harti foarte precise. Cel mai probabil, tehnologiile de capturare a imaginilor folosite la bordul sau vor fi baza pentru urmatoarele programe militare de acelasi fel pe care le va dezvolta China in urmatorii ani.
CX 1 -3 este a treia platforma din clasa Chuang Xin. Ceilalti doi sateliti fusesera lansati in octombrie 2003 si respectiv noiembrie 2008. Este construit de China Academy of Sciences si este destinat colectarii si transmiterii de date despre dezastrele naturale, conditiile meteo si hidrologice sau monitorizarea dezvoltarii economice in teritoriu.
Sa ne referim putin si la racheta folosita duminica.
CZ-2D este o racheta in doua trepte – propulsata de un motor YF21B in treapta intai, respectiv un motor YF24B in treapta a doua. Versiunea aceasta are o capacitate mai mica fata de surorile ei din seria 4 putand sa transporte 3500 kg intr-o orbita LEO sau 1300 kg intr-o orbita SSO.
Racheta are o lungime de 41 m, un diametru mediu de 3.3 m si o masa la lansare de 232 tone. Zborul inaugural al acestei versiuni constructive a avut loc in august 1992, iar acesta de duminica a fost al 14-lea. In total insa, pentru istoria programului spatial chinez lansarea de pe 20 noiembrie a fost succesul cu numarul 151.
credit CNSAvideo lansare