Joi 22 decembrie, o racheta chineza Long March 4B plecata de la baza Taiyuan a ridicat numarul total al lansarilor chineze pe 2011 si totodata recordul absolut al tarii la 19 (din care 18 reusite)- un numar prin care, pentru prima data in istorie China 'bate' numarul de lansari americane intr-un an.
Racheta chineza s-a desprins de la sol la ora 03:26 UTC pentru a transporta intr-o orbita LEO polara cu altitudinea de 769 km si inclinatia de 98.5 grade, satelitul Ziyuan 1-2C construit de China Academy of Space Technology.
Platforma de 2100 kg de tip Phoenix 1, va opera timp de 3 ani in tehnologie ‘remote sensing satellite’, fiind dotata cu doua camere de inalta rezolutie si o a treia camera multispectrala-cu ajutorul carora va realiza observatii asupra schimbarilor climatice, asupra dezvoltarii in teritoriu, a gestiunii padurilor, terenurilor agricole si resurselor de apa, a extinderii localitatilor urbane etc.
CZ-4B este o racheta in trei trepte care poate transporta incarcaturi de pana la 4.2 tone intr-o orbita LEO sau 1.5 tone intr-o orbita GTO. Prima treapta este propulsata de un motor YF21B, treapta a doua de un motor YF24B, iar treapta a treia de 2 motoare YF40.
CZ-4B cantareste 249 de tone la lansare, are o lungime de 45 de metri si un diametru mediu de 3.3 metri.
Recordul chinez din 2010- 15 lansari reusite- fusese depasit inca de pe 1 decembrie cand CNSA (agentia spatiala chineza) transportase pe orbita un satelit de navigatie Beidou 2.
In luna decembrie insa China a demonstrat versatilitatea centrelor sale spatiale (Taiyuan, Xichang, Jiuquan, Wenchang)-ce pot sustine in paralel mai multe tipuri de misiuni- o filozofie care s-a dovedit castigatoare pentru China, care a mai adaugat inca 2 lansari reusite.
Prin zborul de pe 19 decembrie, cand o racheta Long March 3B/E transporta satelitul nigerian Nigcomsat 1R, China egala numarul de lansari americane din 2011 si isi imbunatatea propriul record stabilit pe 1 decembrie. Ambele tari aveau la momentul acela 18 lansari in 2011 si cate un esec : China pe 18 august cand racheta sa CZ-2C nu a reusit sa transfere pe orbita satelitul SJ 11-04 si SUA pe 4 martie cand o racheta Taurus XL a distrus toti cei patru sateliti aflati la bord- Glory (incarcatura principala) si E1P, Hermes si KySat1 (incarcatura secundara).
China stabileste un nou record in materie de lansari spatialehttp://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111202023235Lansarea de pe 22 decembrie aduce insa o premiera in istoria spatiala, pentru ca este pentru prima data cand formal China depaseste numarul de lansari americane intr-un an si dovedeste determinarea autoritatilor de la Beijing pentru sprijinirea domeniului spatial, vazut ca o prioritate in realizarea independentei tehnologice a tarii.
Spunem formal pentru ca numarul de lansari nu este cel mai important indicator ci este doar o chestiune de imagine in final, SUA ramanand lider incontestabil al activitatilor spatiale, prin diversitatea scenariilor si complexitatea misiunilor sale, prin numarul specialistilor implicati, si nu in ultimul rand prin bugetele uriase alocate.
centrul spatial Taiyuanhttp://www.spacealliance.ro/plugin/gei-spacecenters.aspxCredit CNSA