Trei saptamani ramase pana la lansarea primului satelit romanesc
18-01-2012 08:50
Primul satelit romanesc Goliat a intrat in linie dreapta pentru lansare. Agentia spatiala europeana ESA –cea care este sponsorul lansarii- a anuntat recent data oficiala a evenimentului. La momentul acesta ea este stabilita pentru 9 februarie adica sfarsitul ferestrei de zbor facuta publica inititial (o fereastra de zbor care se deschidea pe 26 ianuarie si se inchidea undeva in prima saptamana a lui februarie).
Reamintim pentru cei mai putin familiarizati cu subiectul ca Goliat se va afla la bordul rachetei europene Vega, in zborul sau inaugural.


Primul zbor al unei rachete este intotdeauna cel mai dificil, iar statistica a dovedit ca sub 50% din ele sunt reusite.
Dificultatea consta in faptul ca trebuie puse la punct toate aspectele organizatorice pentru niste sisteme netestate in conditii reale, iar ESA, dupa ce a amanat succesiv intrarea in operare a lui Vega, vrea ca macar acest debut tardiv sa se defasoare in cele mai bune conditii si sa fie un succes.
De aceea trebuie sa spunem de la inceput ca data de lansare poate fi modificata oricand, in functie de conditiile tehnice care trebuie indeplinite/testele care se vor face in perioada urmatoare, divizia Arianespace, cea care se va ocupa de aceste aspect si care este cunoscuta pentru fiabilitatea foarte ridicata a lansatoarelor sale, fiind extrem de exigenta in privinta acestor lucruri.

Goliat construit pe o platforma Cubesat va fi pentru statistica primul satelit integrat in Romania. Standardul Cubesat permite universitatilor sau entitatilor care nu au prea multa experienta dar care vor sa realizeze aplicatii spatiale simple si ieftine - sa cumpere componente generale dezvoltate special pentru acest standard si sa le integreze, in configuratia dorita, intr-o platforma functionala.
Pentru primul proiect de acest fel din Romania, agentia spatiala romana a apelat exact la aceasta solutie, atunci cand in 2005 a pornit la drum, cu un buget initial de 1.500.000 RON. Proiectul Goliat nu inseamna numai satelitul propriu zis ci intregul pachet de aplicatii adiacente - statii de sol, centru de comanda si control, teste de compatibilitate cu racheta europeana Vega, aspecte legale etc.
ROSA s-a ocupat practic de managementul si coordonarea consortiului de firme private care au beneficiat de contracte in cadrul acestui proiect.
Goliat este un nanosatelit de 1kg si 10x10x10 cm bazat pe standardul american Cubesat, avand la bord o serie de experimente stiintifice: determinarea fluxului de meteoriti (SAMIS), masurarea dozei de radiatii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) si captarea de imagini cu suprafata Pamantului folosind o camera de observatie de 3 mega pixeli instalata la bord si cu o rezolutie la sol de aproximativ 21x28m.
Goliat va fi lansat intr-o orbita eliptica cu inaltimea variind intre 357 si 1447 km si inclinatie de 71 de grade si va fi operat cu ajutorul a doua statii de sol-una situata la Magurele si cealalta la Marisel, langa Cluj.
Satelitul este gata de ceva timp, dar echipa romana a trebuit sa astepte pana acum finalizarea lansatorului Vega, acolo unde i s-a oferit sansa sa zboare gratis. Fara acest zbor gratuit, costul proiectului ar fi crescut probabil suplimentar cu aproximativ 50.000 de euro.

Vega este un proiect de mare anvergura in care sunt implicate direct 7 tari europene (Italia, Franta, Spania, Belgia, Olanda, Elvetia si Suedia) prim contractor fiind compania italiana ELV SpA ale carei actiuni sunt detinute de Avio SpA (70%) si Agentia Spatiala Italiana ASI (30%).
ArianeSpace cea care va reprezenta concernul european, va oferi spre comercializare serviciile noii rachete si va avea grija de operatiunile de lansare.

Vega intentioneaza sa se pozitioneze pe nisa lansatoarelor mici - undeva sub Ariane5 (lansatorul de clasa mare al lui ArianeSpace) si noul venit in Guiana Franceza, versiunea modernizata Soyuz (care va opera in segmentul mediu) – o nisa pe care ArianeSpace nu avea un lansator dar unde estimeaza ca va deservi in medie 4 lansari pe an.

Racheta care are o masa de 137 tone, o lungime de 30m si un diametru de 3m, este una in patru trepte- un motor de tip P 80 folosind combustibil solid pentru prima treapta- cu o forta maxima dezvoltata de 3040kN si un timp de ardere de 107s, un motor de tip Zefiro 23 alimentat tot de combustibil solid-cu o forta maxima de 1200kN si un timp de ardere de 71s, ca si treapta a treia unde actioneaza un motor de tip Zefiro 9-cu o forta dezvoltata de 213kN si un timp de ardere de 117s, si o treapta finala a patra alimentata de combustibil lichid si propulsata de un motor de tip AVUM – Attitude and Vernier Upper Module-u o forta de 2.45kN si un timp de ardere de pana la 315s.
In ceea ce priveste performantele tehnice, lansatorul este capabil sa inscrie pe o orbita circulara cu altitudinea de 700 km o masa de pana la 1500 kg (de obicei segmentul satelitiilor stiintifici de observare a Pamantului).

Vega va folosi in spaceportul din Guiana Franceza complexul ELA-1 care a deservit intre 1979 si 1989 rachetele Ariane1 si Ariane3. Pentru a putea sustine operatiunile noii rachete, acesta a fost modernizat, incepand de la hangarul propriu zis si continuand cu sistemele de alimentare electrica, de protectie, de control si nu in ultimul rand cu sistemele mecanice de transport (lifturi, macarale etc). In plus, este pusa la dispozitie si o noua platforma mobila care va tranporta racheta, si care va avea o inaltime de 50 m si o viteza de 5m/minut fiind capabila sa acopere o distanta de 80 m intre pozitia operationala si locul de parcare.

Vizualizeaza baza spatiala din Kourou/Guiana Franceza
http://www.spacealliance.ro/plugin/gei-gs.aspx

In exclusivitate pentru cititorii nostri de limba romana, echipa Space Alliance va incerca sa dedice o sectiune a site-ului nostru lansarii satelitului romanesc Goliat. Veti putea urmari acolo ultimele noutati pe acest subiect, prezentarea zborului inaugural Vega si a pasagerilor sai, lansarea propriu zisa din Guiana Franceza cat si analize tehnice si comentarii.
Va invitam asadar sa verificati in urmatoarele 3 saptamani pagina proiectului Goliat ce va fi actualizata periodic la adresa de mai jos:


http://www.spacealliance.ro/goliat


Articol ce poate fi preluat numai citand sursa orginala SpaceAlliance.ro.

jQuery Menu by Apycom