Astazi, intr-un comunicat de presa oficial, tanara echipa de ingineri de la agentia spatiala romana, Rosa a anuntat ceea ce publicul din Romania a asteptat cu interes in ultimele zile-dupa lansarea reusita de luni, sambata 18 februarie statia de la Magurele a reusit un prim contact cu nano-satelitul romanesc Goliat.
Este o veste buna, pentru ca in ultimele zile, pe fondul lipsei acestui comunicat oficial presa din Romania a speculat despre posibila pierdere a satelitului.
Asa cum am discutat in articolele noastre anterioare receptia unui prim semnal inlatura ipoteza unor probleme majore ale echipamentelor de la bord, cea mai nefavorabila din lista de posibilitati. Desi platforma Cubesat este simpla si deci ar trebui sa fie si robusta, componentele sale semi-calificate pentru spatiu pot ridica destule probleme.
Cu toate ca au fost facute publice doar foarte putine detalii (cativa parametrii de status ai satelitului) pare ca achizitia de date a fost reusita dupa un reset recent al calculatorului de bord (si probabil o reinitializare a setarilor lui la valorile ‘hard-coded’). Contactul a fost unul favorabil pentru ca satelitul era in iluminare solara si avea destula putere pentru buna functionare si deasemenea vremea a fost mai buna decat zilele trecute.
Cel mai important insa-nu a fost un semnal intermitent ci unul puternic, ceea ce inseamna ca cel putin pe durata contactului satelitul a fost stabilizat din punct de vedere al orientarii in zbor.
Speculand putin vom spune ca e posibil sa fie o problema electrica pe fond – o insuficienta energie asigurata de baterii pe parcursul eclipsei, caz in care cu siguranta cele mai bune momente de observare sunt cele cand satelitul este in ‘full-charge’ adica o trecere pe timp de zi deasupra Romaniei. Oricum ar fi, speram ca tanara echipa a avut timp sa comande satelitul si eventual sa ia masuri pentru pre-intampinarea unor ‘safe-moduri’ viitoare (modificarea setarilor software-ului de bord), pentru ca fara protectie el este in continuare vulnerabil la conditiile vitrege din spatiu.
Mai jos publicam cu link direct primele date furnizate de cei de la Rosa si o diagrama de frecventa:
credit Rosacredit DK3WN Sat Blog