Relatam intr-un articol de saptamana trecuta despre posibilitatea ca Rusia sa deorbiteze satelitul sau Express AM4 ce fusese lansat pe 18 august 2011 la bordul unui lansator Proton M Breeze M, dar care nu reusise sa atinga orbita operationala dorita, datorita unor probleme tehnice ale modulului Breeze M.
Satelitul ramasese intr-o orbita intermediara 656 km x 20355 km x 51.1 grade, iar resursele de combustibil de la bord au fost insuficiente pentru a il transporta inapoi catre o orbita geostationara.
Spuneam in articolul de saptamana trecuta ca a existat o contraoferta din partea companiei americane Polar Broadband Systems Ltd care a venit cu propunerea de repozitionare a satelitului in asa fel incat el sa poata fi folosit ca releu de telecomunicatie timp de 14-16 ore pe zi pentru cercetatorii aflati la baza arctica Amundsen-Scott din apropierea polului sud.
Desi aceasta propunere era cel putin interesanta, partea rusa s-a hotarat sa aleaga varianta simpla: prabusirea intentionata a satelitului si incasarea politei de asigurare in valoare de 270 milioane de dolari ce va acoperi cheltuielile cu fabricarea satelitului inlocuitor Express AM4R ce a fost deja comandat companiei Astrium si urmeaza sa fie livrat in a doua parte a anului 2013.
EADS Astrium a furnizat si arhitectura satelitului Express AM4 (de tip Eurostar 3000), fiind contractorul principal pentru Khrunichev Space Center, proprietarul satelitului.
Duminica 25 martie 2012, la ora 10:33 UTC, inginerii de la Astrium au comandat o manevra de mare anvergura a satelitului prin care au scazut inaltimea orbitala, fortand o reintrare controlata. Satelitul s-a dezmembrat si a ars la trecerea prin atmosfera Pamantului, iar resturile supravietuitoare au cazut la ora 13:32 UTC intr-o zona nepopulata din Oceanul Pacific, in nordul insulelor Hawaii.
Nu s-au inregistrat nici un fel de incidente dar pentru orice eventualitate autoritatea aeronautica a atentionat pilotii de linie care s-au aflat in zona la momentul respectiv cu privire la acest eveniment.
Articolul nostru anterior:
Rusia este foarte aproape de a deorbita satelitul Express AM4http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120320085222