Intelsat plaseaza pe orbita un nou satelit de telecomunicatie
Duminica 25 martie compania Intelsat a ridicat pe orbita un nou satelit de telecomunicatie-Intelsat 22.
Lansarea a avut loc la ora 12:10 UTC de la cosmodromul Baikonur la bordul unei rachete Proton M Breeze M , intr-o misiune complexa ce a durat mai mult de 15 ore si a inclus 5 activari ale modulului auxiliar de propulsie.
Satelitul s-a separat cu succes luni dimineata, la ora 03:40 UTC, si a fost plasat intr-o orbita GTO (orbita de transfer geostationara) 65000 km x 3791 km x 28.5 grade inclinatie. Pana la mijlocul lunii aprilie vor urma o serie de manevre orbitale pentru a aduce satelitul in pozitia geostationara, apoi o serie intensiva de teste pe orbita si, daca acestea vor fi trecute cu brio, ne putem astepta ca el sa devina operational in luna mai.
Lansarea a fost coordonata de compania americana ILS (International Launch Services) cu sediul in Virginia, SUA, si al carei actionar majoritar este compania ruseasca Khrunichev Space Center-constructorul rus al rachetei Proton. ILS are drepturi de exclusivitate pentru comercializarea serviciilor de transport catre operatori de sateliti comerciali din intreaga lume.
Aceasta a fost lansarea cu numarul 374 in istoria rachetei Proton si lansarea cu numarul 71 sub pavilionul ILS.
Racheta folosita pentru lansare-Proton M Breeze M- are o lungime de 58 m si cantareste 705 tone in configuratie nominala. Este echipata cu trei trepte motoare si un sistem de ‘boostere’, cu lungimea de 42.3 m si diametrul variind intre 4.1 si 7.4 m. Acestora li se adauga sistemul aditional Breeze M care dezvolta o forta suplimentara de pana la 20 kN si care este echipat cu un sistem de stabilizare triaxiala, un sistem de navigatie si un calculator de bord, fiind direct raspunzator de calitatea injectiei orbitale a transportului. In cazul acestuia, cantitatea de combustibil incarcata depinde de specificul misiunii si este variata pentru a optimiza performanta zborului.
Prima treapta a rachetei este propulsata de 6 motoare de tip RD 276 care furnizeaza un total de 11 MN. Treapta a doua este alimentata de 3 motoare de tip RD 210 plus un motor de tip RD 211 furnizand o forta totala de 2.4 MN. Treapta a treia este propulsata de un motor de tip RD 213 cu forta de tractiune 583 kN, iar controlul si dirijarea zborului sunt realizate cu un sistem de avionica triplu redundant care comanda un motor de 31 kN cu 4 ajutaje. In aceasta echipare racheta este capabila sa inscrie intr-o orbita de transfer geostationara o masa de pana la 6360 kg.
Istoric vorbind, racheta Proton, initial purtand indicativul UR500 si-a facut debutul intr-un zbor pe 16 iulie 1965. De atunci a reusit sa efectueze zboruri cu scenarii dintre cele mai complexe: a fost folosita pentru lansarea misiunilor rusesti interplanetare catre Luna, Marte, Venus si Cometa Halley, a transportat incarcaturi catre statiile Mir in trecut si catre ISS azi, si nu in ultimul rand a transportat sateliti militari si comerciali pe orbita (zborurile comerciale au inceput pe 9 aprilie 1996 cu satelitul Astra 1F).
Sa aruncam o scurta privire asupra noul venit, Intelsat 22. Satelitul de 6.9 tone a fost contractat in iulie 2009 si construit de Boeing pe o arhitectura Boeing BSS 702MP (al 15-lea satelit construit de Boeing pentru Intelsat) si va fi plasat la slotul orbital 72 de grade est, acolo unde va inlocui platforma Intelsat 709. Este echipat cu 48 de transpondere in banda C, 24 de transpondere in banda Ku, plus 18 canale speciale in banda UHF (25kHz) si va avea acoperire asupra Europei, Africii si Asiei. Comunicatia in banda UHF (servicii de voce, video si date) are o destinatie exclusiv militara fiind adresata trupelor americane si australiene desfasurate in Afganistan, iar restul de capacitate va fi vandut operatorilor comerciali (2 companii si-au manifestat deja interesul: Etisalat din Emiratele Arabe Unite si Ethio Telecom din Etiopia).
Durata de viata a satelitului este estimata la minim 18 ani.
Intelsat este una dintre cele mai mari companii de profil si un pionier in domeniu (trebuie amintit ca in 1965 Intelsat a lansat primul satelit comercial de telecomunicatii din lume) ce furnizeaza inca de la fondarea in anul 1964 servicii prin satelit, incluzand aici telecomunicatii, media - servicii video, de date si de voce in aproximativ 200 de tari, pentru aproximativ 1800 de clienti.
De atunci Intelsat si-a inscris numele de mai multe ori in istorie prin realizarile tehnice- spre exemplu in 1969 cand se stabilea prima transmisie tv directa la nivel global a aselenizarii misiunii Apollo 11 sau in 1974 cand se puneau bazele primei retele internationale de comunicatii digitale prin satelit.
Cu o flota moderna ce numara aproape 50 de sateliti si 8 statii de sol, cu un personal de 1100 de oameni si cu birouri in Brazilia, China, Franta, Germania, India, Singapore, Africa de sud, Emiratele Arabe Unite, Anglia si Statele Unite, Intelsat a inregistrat incasari de 2.5 miliarde de dolari la sfarsitul anului 2010, consolidandu-si pozitia pe piata telecomunicatiilor globale.
Credit ILS/Intelsat