Lansarea a doi noi sateliti de navigatie europeni
14-10-2012 04:21
Ieri, 12 octombrie, de la baza spatiala din Kourou, Guiana Franceza, au fost lansati 2 noi sateliti Galileo din faza experimentala (denumiti Galileo IOV sau ‘In-Orbit Validation phase’).
Lansarea, care a inceput la ora 18:15 UTC si care a durat 3 ore si 44 de minute,  a putut fi urmarita, cu comentariu paralel in limba romana si pe pagina noastra dedicata transmisiilor in direct:
http://www.spacealliance.ro/live


Acestea sunt platformele cu numarul 3 si 4 ale etapei IOV si se vor adauga altor doi sateliti de acelasi tip lansati anul trecut. Inca 2 sateliti din faza GSTB -‘Galileo Signal Test-Bed’ au fost pusi pe orbita in 2005 si respectiv 2008.
Atunci cand constelatia Galileo va fi completa ea va include 30 de sateliti-(27 operationali si 3 de rezerva) care vor zbura intr-o orbita circulara MEO cu altitudinea de 23222 km- in total 3 planuri orbitale cu inclinatia de 56 de grade, fiecare plan continand 10 sateliti.
Programul Galileo, la fel ca si componenta de navigatie terestra EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), este coordonat de agentia spatiala europeana ESA pentru comisia europeana in incercarea de asigurare a independentei sale tehnologice in sectorul spatial.

Galileo IOV au fost proiectati de EADS Astrium si construiti de compania italo-franceza Thales Alenia Space.
Fiecare satelit masoara 2.7 m x 1.2 m x 1.1 m, are o anvergura a panourilor solare de 13 m si cantareste 675 kg. Ei se vor afla in operare pentru minim 12 ani, urmand a fi inlocuiti periodic pe masura ce resursa tehnica expira.
Partea cea mai interesanta din punct de vedere tehnic se refera probabil la cele 4 ceasuri atomice instalate la bord : 2 ceasuri cu Rubidium cu o precizie de 3s la fiecare 1 milion de ani si 2 ceasuri cu hidrogen care au o abatere de 1s la fiecare 3 milioane de ani.


Din pricina neintelegerilor de ordin politic si financiar din cadrul membrilor ESA, programul Galileo este in intarziere si risca sa piarda competitia directa pentru ocuparea frecventelor de lucru cu sistemul Beidou al chinezilor. Recent negocierile dintre cele doua parti pentru gasirea unei solutii de compromis a esuat si conflictul s-a mutat in justitie.

China ajunge la 15 sateliti de navigatie Beidou
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120923075619

Spre deosebire de versiunea originala lansata din Baikonur si Plesetsk, Soyuz 2-1b, racheta de provenienta ruseasca ce detine un record absolut in domeniu cu peste 750 de zboruri la activ, aduce modificari substantiale, iar aducerea sa in flota Arianespace este o chestiune strategica pentru Europa care avea nevoie de un lansator in acest segment.
Zborul inaugural VS01 a fost anul trecut, pe 21 octombrie 2011, zbor despre care am avut un articol special:

Primii 2 sateliti Galileo IOV au fost lansati
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111021065718

Credit ESA


jQuery Menu by Apycom