Relatam la mijlocul lunii septembrie despre o problema tehnica la unul din satelitii meteo ai US National Oceanic and Atmospheric Administration - binecunoscuta sub numele NOAA.
Pe 23 septembrie satelitul lor GOES 13 iesea din flota NOAA datorita scaderii bruste a calitatii datelor pe care instrumentele sale le trimiteau spre Pamant.
Satelitul a fost pus imediat in ‘stand-by’ si NOAA a ales sa mute de urgenta, pentru a asigura continuitatea fluxului de date, satelitul Goes 14 care era pastrat ca rezerva. Migrat de la pozitia orbitala 105 grade vest, la o rata de aproximativ 0.9 grade pe zi, Goes 14 a asigurat temporar rezerva, pana pe 18 octombrie cand inginerii au reusit sa repuna in functiune Goes 13. La acea data Goes 14 avansase deja la pozitia orbitala 89.5 grade vest insa, o data cu repararea lui Goes 13 a fost oprit acolo si pus in ‘stand-by’.
Cititi mai jos articolul nostru din septembrie ‘
NOAA-“National Oceanic and Atmospheric Administration” pierde pentru moment serviciile satelitului Goes 13’
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120926083345Problemele lui Goes 13 par destul de delicate si e posibil sa se repete pe viitor, insa administratia NOAA promite ca va opera satelitul cu foarte mare atentie si le va preveni de la primele semne.
Pe scurt, lichidul care asigura lubrificarea motorului de rotatie al filtrului instrumentelor si-a schimbat proprietatile/vascozitatea datorita imbatranirii si a contributiei moleculelor provenite din straturile protectoare ale satelitului (lacuri speciale etc). Astfel, s-a indus un fenomen de frictiune, care a adus cu el o vibratie a motorului. Acest lucru s-a transferat mai departe ca semnal parazit si a afectat direct calitatea imaginilor obtinute de instrumente, ceea ce s-a vazut imediat in luna septembrie.
Practic, ceea ce au facut inginerii a fost comandarea unor termistoare si incalzirea locala timp de doua zile, care a asigurat evaporarea moleculelor straine (asa numita ‘outgasing technique’).
Pe viitor, vascozitatea fluidului va fi controlata periodic prin temperatura sa de operare si cum spuneam, gratie acestei permanente monitorizari, inginerii agentiei americane promit ca fenomenul nu ii va mai lua prin surprindere.
Goes 13 a fost construit de Boeing Satellite Systems pe platforma BSS-601 si a fost lansat pe 24 mai 2006 din Cape Canaveral la bordul unei rachete Delta 4 cu rolul de a localiza furtunile si fenomenele meteo extreme in speranta ca se va eficientiza sistemul de alerta si evacuare a populatiei din zonele ce urmeaza a fi afectate de calamitati. El are instalate la bord 4 experimente stiintifice: IMAGER (Imager), SEM (Space Environment Monitor), SOUNDER (Sounder) si SXI (Solar X-Ray Imager).
Mai jos doua poze realizate inainte si dupa aplicarea corectiei, in care se poate vedea imbunatatirea calitatii datelor.
Reintegrat complet in flota NOAA, Goes 13 a reusit alaturi de ‘colegul’ sau Goes 15 (care opereaza la slotul orbital 135 de grade vest) sa surprinda intreaga evolutie a uraganului Sandy, care a afectat recent Statele Unite. Un video spectaculos si cateva imagini in infrarosu cu uraganul deplasandu-se din Marea Caraibelor catre coasta estica a Statelor Unite pot fi vizionate mai jos.
poza originala
poza originala
Credit NOAA/University of Wisconsin-Madison