Proiectul The Last Pictures ajunge in spatiu la bordul lui Echostar 16
23-11-2012 05:01
Marti 20 noiembrie 2012, racheta Proton M Breeze M operata de ILS a transferat pe orbita satelitul Echostar 16. Lansarea s-a desfasurat din Baikonur, racheta a plecat de pe rampa la ora 18:31 UTC si a zburat timp de 9 ore si 12 minute, intr-un scenariu de zbor ce a inclus 5 activari ale modulului de propulsie Breeze M, lasand pasagerul Echostar 16 intr-o orbita GTO cu caracteristicile 2431.6 x 35781.2 km x 29.47 grade (foarte aproape de orbita tinta 2434 km x 35786 km x 29.5 grade).

Aceasta a fost a 382-a lansare Proton, a 7-a operata de ILS in 2012 si a 76-a de cand racheta a intrat in flota companiei.



International Launch Services comercializeaza serviciile de transport ale lui Proton catre operatorii de sateliti privati din intreaga lume. Pornita initial ca un parteneriat intre Lockheed Martin si Khrunichev (ambele parti venisera cu cate un lansator in aceasta colaborare: Atlas 5 si respectiv Proton), compania este detinuta, din mai 2008 de cand consortiul american s-a retras, de grupul rus  Khrunichev.  Biroul sau central din Reston, Virginia, este deservit de 65 de angajati.

Proton M Breeze M, cea mai moderna versiune a legendarei rachete Proton  (care si-a facut debutul in 1965 sub indicativul UR500, si care a reusit in decursul timpului scenarii de zbor dintre cele mai complexe) - are o lungime de 58 m si cantareste 705 tone in configuratie nominala.
Este echipata cu trei trepte motoare (prima treapta a rachetei este propulsata de 6 motoare de tip RD 276, treapta a doua este alimentata de 3 motoare de tip RD 210 plus un motor de tip RD 211, in timp ce treapta a treia este propulsata de un motor de tip RD 213) si un sistem de ‘boostere’, cu lungimea de 42.3 m si diametrul variind intre 4.1 si 7.4 m. Acestora li se adauga modulul auxiliar Breeze M -  care este echipat cu un sistem de stabilizare triaxiala, un sistem de navigatie si un calculator de bord, fiind direct raspunzator de calitatea injectiei orbitale a transportului.

Satelitul Echostar 16, este al 5-lea EchoStar lansat de ILS. Cantarind 6.6 tone, el va opera pentru urmatorii 15 ani, de la slotul orbital 61.5 grade vest, 32 de transpondere in banda Ku. Acoperind teritoriul Statelor Unite, satelitul va furniza servicii de tipul DBS (Direct Broadcast Service) catre clientii Dish Networks.
Ca un element interesant, la bord este instalata o colectie de 100 de imagini care reflecta natura si umanitatea, parte a proiectului "The Last Pictures", initiat de artistul american Trevor Paglen, o referire la faptul ca acesti sateliti geostationari vor ramane abandonati in spatiu, ca marturii ale civilizatiei noastre, mult dupa ce noi nu vom mai exista pe aceasta planeta.

The Last Pictures
http://creativetime.org/projects/the-last-pictures/the-pictures/

Compania Dish Network, cu sediul in Meridian, Colorado, a fost infiintata in anul 1996 ca o subsidiara a companiei EchoStar (la randul ei fondata in 1980). Ea are peste 26000 de angajati si a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 14 miliarde de dolari, cu un profit net de 1.5 miliarde de dolari.

Operand 15 sateliti, DishNetwork este in concurenta directa cu puternicele firme de cablu din Statele Unite si cu DirectTV, o companie controlata de miliardarul media R.Murdoch.
Datorita unui bun management si cresterii constante a numarului de transpondere –active in domeniul serviciilor de televiziune standard sau HD- se estimeaza ca in medie fiecare nou utilizator adus in reteaua DishNetwork necesita o investitie de circa 600 de dolari, mult in scadere fata de costurile anilor trecuti-ceea ce inseamna si preturi mai competitive pe piata si atragerea permanenta de noi clienti. Numarul total al utilizatorilor serviciilor a ajuns astfel in ultimul timp, potrivit informatiilor oficiale, la aproximativ 14 milioane.

Constructia lui Echostar 16 a fost contractata in decembrie 2009 de Space Systems/Loral, care a folosit binecunoscuta sa platforma LS 1300.

Space Systems/Loral a reusit sa construiasca in decursul celor 50 de ani de activitate mai mult de 220 de sateliti pentru clienti comerciali sau guvernamentali din intreaga lume. Printre cei care au beneficiat de serviciile companiei cu sediul in Palo Alto, California, s-au numarat Globalstar, Hisdesat, Hispasat, Hughes Network Systems, ICO, Intelsat, Japan's Ministry of Transport and Civil Aviation Bureau,  Telesat, TerreStar Networks, ViaSat, WildBlue Communications , XTAR, APT Satellite, AsiaSat, Asia Broadcast Satellite, DIRECTV, DISH Networks, EchoStar, the National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA), Optus (SingTel), SatMex, SES, Thaicom sau Sirius XM Radio.
SS/L este o subsidiara a concernului Loral Space & Communications care detine in plus 64% din grupul Telesat Canada si 56% din grupul XTAR in care are ca partener concernul spaniol HISDESAT (fondat de Hispasat S.A si Spanish Ministry of Defence).
Compania activeaza, in forma sa de astazi, dupa ce in 1990 grupul Loral cumpara divizia Space Systems Division de la Ford Aerospace contra sumei de 715 milioane de dolari.
Acum ea ajuns la un numar de 2400 de angajati permanenti si 150 de colaboratori. In 2011 SS/L a avut incasari de 1.1 milioane de dolari.

Platforma LS 1300 a fost implicata recent in mai multe incidente. SES 4 si apoi Intelsat 19 au fost lansati cu succes  dar dupa separare nu au reusit sa isi desfaca panourile solare. Problemele au fost rezolvate in final, gratie eforturilor depuse de inginerii de la sol dar nu a fost gasita inca o explicatie pentru aceasta anomalie. Investigatiile au tinut la sol in prima parte a anului, mai multi sateliti comerciali construiti pe aceasta platforma.

Problemele satelitului IS 19 afecteaza in lant programul lansarilor comerciale din iunie
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120611033242

LS1300 a revenit la zbor o data cu satelitul Echostar 17, insa nu a fost de bun augur, pentru ca Space Systems/Loral a fost acuzata si ulterior actionata in justitie de Viasat (pentru care construise si lansase satelitul Viasat 1 anul trecut) ca ar fi copiat si implementat pe Echostar 17 (al competitorului Hughes Network), sistemul de comunicatie dezvoltat special de Viasat pentru satelitul sau.
SS/L furnizase doar platforma de baza pentru Viasat-1 dar facuse integrarea sistemului de comunicatie construit de Viasat si avusese acces la aceasta tehnologie. Mai tarziu, conform acuzatiilor celor de la Viasat, sistemele lor, desi protejate de patente americane fusesera copiate si implementate ‘la indigo’ pe satelitul Echostar 17 al rivalilor lor.
Desi actiunea in instanta a venit prea tarziu pentru a mai bloca satelitul Echostar 17 care era deja gata de lansare, ea a avut repercursiuni indirecte asupra lui SS/L.
Penalitatile de care ar fi fost pasibila si care ar fi putut pune in pericol compania din Palo Alto, cat si recentele probleme tehnice, au convins managementul si actionarii sa faca un artificiu si sa cedeze actiunile companiei canadiene MDA Corporation (MacDonald Dettwiler) contra sumei de 875 milioane de dolari. MDA este azi asadar, proprietarul de drept al companiei SS/L.

Credit Space Systems/Loral & ILS


jQuery Menu by Apycom