Atmosfera incordata in Asia de est: o noua pereche de sateliti de spionaj japonezi plasati pe orbita
27-01-2013 12:53
Astazi o racheta japoneza H-2A a plecat de la baza spatiala Tanegashima, la ora 04:40 UTC si a livrat pe orbita, 20 de minute mai tarziu, doi sateliti militari pentru programul de spionaj japonez IGS: platformele IGS 4 si IGS 5V.
Acesta a fost al 22-lea zbor al rachetei H-2A si al 8-lea dedicat programului IGS.


Racheta H-2A are o lungime de 53 de metri, o greutate de 289 de tone si este capabila sa transporte pe o orbita LEO (Low Earth Orbit) o incarcatura de pana la 10 tone sau intr-o orbita GTO (Geostationary Transfer Orbit) o incarcatura de pana la 3.8 tone.
Construita pe o arhitectura cu doua trepte motoare, ea este propulsata de un motor LE-7A dezvoltand 1098 kN si alimentat cu combustibil lichid (treapta intai) si de un motor LE-5B deasemenea pe baza de combustibil lichid (treapta a doua). In functie de specificul zborului se poate monta un sistem de “boostere” auxiliare pe baza de combustibil solid, , variantele disponibile de motoare fiind SRB-A (forta de tractiune 5040 kN) si SSB (forta de tractiune 1490 kN).
Zborul actual a folosit racheta H-2A in versiunea 202, adica a folosit configuratia standard a rachetei plus doua “boostere” auxiliare de tip SRB-A.

Atmosfera este astazi extrem de incordata in Asia de est dupa ce in urma cu o luna Coreea de Nord reusea pentru prima data lansarea unui satelit. Desi satelitul lansat atunci, Kwangmyongsong 3 (in traducere libera ”stea luminoasa”) a fost raportat mai tarziu ca nefunctional, reusita in sine trezeste foarte multe temeri pentru vecinii din zona, progresul programului spatial nord-coreean fiind evident.

Coreea de Nord reuseste pentru prima data lansarea unui satelit
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121215144039

Dupa trei tentative nereusite, racheta Unha 3 pare ca a depasit dificultatiile tehnice de inceput, si desi performantele sunt deocamdata modeste, este doar o chestiune de timp pana cand ea sa fie modernizata.
Racheta Unha 3 este o derivata a rachetei militare Taepodong2 cu o lungime de 30m, ce se dorea a fi o racheta balistica intercontinentala, cu raza lunga de actiune 8000-12000km. Este o racheta simpla cu trei  trepte.
Prima treapta este preluata de la o racheta balistica mobila de tip Musudan1(BM25 Musudan). Ea are  un diametru de 1.5m si o lungime de 12m, cantareste 20654 kg si poate transporta o incarcatura de 500kg, pana la 4000km distanta. La baza este o tehnologia ruseasca R-27 Zyb (racheta balistica cu lansare de pe submarin), adaptata ulterior atat pentru lansarea de la sol cat si de pe apa. Functionand pe baza de combustibil lichid UDMH(Unsymmetrical dimethylhydrazine) si oxidant IRFNA(red fuming nitric acid), racheta poate fi mentinuta gata de lansare pe o durata de cateva saptamani, spre deosebire de varianta cu H2/O2, ce se vaporizeaza la 35 de grade Celsius.

Treapta a doua se presupune a fi derivata de la rachetele cu raza scurta/medie de actiune fabricate in Coreea de Nord dupa tehnologia sovietica sol-sol SCUD. Cele doua sunt Rodong/Nodong-X raza medie- integrand tehnologia rusa SS1 sau Hwasong-6 raza scurta- dezvoltata dupa tehnologia rusa R-17 Elbrus.

Treapta a treia este mixta, pe baza de combustibil lichid si solid. Ea foloseste o tehnologie de provenienta chineza.

Ingrijorarea Occidentului se refera la intentiile adevarate ale regimului comunist de la Phenian, care, o data cu dezvoltarea unui lansator propriu poate deveni  o amenintare la adresa securitatii globale.
Statele Unite, interesata de raza rachetelor nord-coreene, au monitorizat de fiecare data zborurile de test.

Razboiul stelelor merge mai departe
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200910010827

Japonia si Coreea de Sud, vecini in zona, sunt insa cu siguranta si mai interesati.
Dupa cel de al doilea razboi mondial, Japonia a avut o politica profund pacifista, insa primul test nord-coreean a schimbat acest lucru. Pe 30 august 1998 o racheta intercontinentala Taepodong-1 a zburat intr-un test deasupra Japoniei si s-a prabusit in Oceanul Pacific la circa 200 de km de coastele japoneze ridicand un mare semn de intrebare cu privire la viitorul securitatii in zona.
De atunci Coreea de Nord a ignorat continuu rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU care interzisesera strict orice activitate in acest domeniu rupand practic orice cale de comunicare cu Japonia si Coreea de Sud.
Raspunsul japonez a fost rapid, demararea programului IGS-Information Gathering Satellite, destinat culegerii de informatii de pe teritoriul Coreei de Nord.
Pe 28 martie 2003 Japonia lansa prima pereche de sateliti IGS, platformele 1A si 1B care aveau rolul obtinerii de date cu privire la evolutia tehnologica a Phenian-ului.
In noiembrie 2003 s-a incercat extinderea sistemului prin plasarea a inca doi sateliti pe orbita IGS 2A si IGS 2B, dar acestia au fost pierduti la lansare.
Pe 11 septembrie 2006 se lansa a treia platforma IGS 3A, urmata in februarie 2007 de o dubla lansare IGS 4A si IGS 4B.
In sfarsit pe 28 noiembrie 2009 a intrat in operare satelitul IGS 5A, pe 23 septembrie 2011 satelitul IGS 6A (Optical 4) si in decembrie 2011 IGS 7A.


Noii sateliti lansati astazi, acopera ambele spectre -radar si optic- completandu-se reciproc.
IGS 5V, un satelit de tip optic ce va zbura intr-o orbita 483 km × 495 km x 97.4 grade, este dotat cu aparatura de supraveghere (telescop + camera) modernizata fata de generatia recedenta, a carei  rezolutii se estimeaza sa coboare la aproximativ 40 cm.
Instrumentele de observatie de pe IGS 4, un satelit de tip radar ce va zbura intr-o orbita 489 km × 500 km x 97.4 grade, sunt construite in tehnologie SAR (synthetic aperture radar) si sunt capabile sa depaseasca barierele vizuale impuse restului satelitilor optici de conditiile meteo nefavorabile (nori in special) sau de luminozitate (noul satelit poate furniza imagini inclusiv noaptea).

Coreea de Sud pe de alta parte, incearca de ceva vreme sa plaseze un satelit pe orbita insa fara succes deocamdata.  Doua lansari au avut loc pana acum: in august 2009 si in iunie 2010, ambele esecuri.
Un al treilea zbor ce fusese programat in octombrie 2012 si care din motive tehnice fusese amanat, este anuntat pentru saptamana care urmeaza.

Coreea de Sud amana lansarea primei rachete orbitale din istoria tarii
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200908190642

Korea Aerospace Research Institute (KARI), agentia spatiala sud-coreeana, foloseste racheta KSLV (Korea Space Launch Vehicle), unde integreaza atat componente indigene (treapta a doua provenind de la predecesoarele KSR1) cat si component rusesti (motorul RD191 construit initial pentru familia de rachete rusesti Angara fiind propulsorul treptei intai).
 
Credit JAXA


jQuery Menu by Apycom