Sri Lanka contracteaza al doilea satelit al sau in China
01-06-2013 23:37
Operatorul sri-lankez Supremesat a anuntat saptamana trecuta ca va construi cel de al doilea satelit de telecomunicatie pentru a isi putea extinde serviciile. Satelitul se va numi Supremesat 2 si va fi lansat cel mai probabil la jumatatea anului 2016.
Nu se stie inca slotul orbital de la care noul satelit va opera, insa este foarte probabil ca acesta sa fie 50 de grade est, de unde poate acoperi regiunea Asia-Asia de sud est-Orientul Mijlociu.

Contractul de constructie si lansare a lui Supremesat 2 a fost oferit chinezilor de la CGWIC (China Great Wall Industry Corporation) pentru suma de 215 milioane de dolari.
El a fost semnat de presedintele sri-lankez Mahinda Rajapaksa in timpul vizitei pe care acesta a efectuat-o omologului sa chinez Xi Jinping, la Beijing.
Banii nu au fost platiti direct ci au fost contractati de la banca chineza Export-Import Bank of China sub forma de credit.

Supremesat 2 va folosi platforma Dongfanghong-4 (DFH-4) dezvoltata de CAST (China Academy of Space Technology). La bord vor fi instalate 42 de transpondere in banda Ku.
Lansarea se va face la bordul rachetei chineze CZ-3B/E, iar durata de viata asteptata este de 15 ani.

China are o schema de export de tehnologie/colaborare externa foarte avantajoasa pentru tarile emergente, dar nu numai, dovada fiind cei 43 de sateliti si 37 de lansari efectuate pentru parteneri straini. Sri Lanka nu este singurul partener in acest program-contracte similare au mai fost semnate cu Venezuela, Nigeria, Pakistan, Laos si Congo.

De fapt Supremesat 2 este al doilea contract intre Sri Lanka si China, dupa ce in noiembrie 2012 fusese lansat Chinasat12/Supremesat 1, un satelit pe care operatorul din Sri Lanka SupremeSAT (Pvt) Ltd il imparte cu  China Satellite Communications Corporation. Acesta opereaza la pozitia 87.5 grade est si are la bord 23 de transpondere in banda Ku si 24 de transpondere in banda C.

La inceputul lunii mai 2013, China lansa cea mai noua, cea mai mare si cea mai performanta platforma geostationara a Chinei, satelitul Chinasat 11, ocazie in care aminteam ca este foarte posibil, ca si in trecut, ca o parte din capacitate sa fie subcontractata operatorului SupremeSAT (Pvt) Ltd, in functie de planurile de expansiune ale acestuia pentru viitorul apropiat (2016, atunci cand Supremesat 2 va ajunge pe orbita Pamantului fiind destul de departe). Satelitul acesta, pozitionat la 98.2 grade est (acoperire deasupra Asiei, Africii si Australiei), are  45 transpondere – 26 in banda C si 19 in banda Ku.

SupremeSat, cu sediul in Colombo si al carei CEO este milionarul R.M.Manivannan, a pornit cu un capital de 20 de milioane de dolari, insa conform planului de afaceri asumat  bugetul sau va continua sa creasca si in final investitiile in sectorul spatial vor depasi 320 de milioane de dolari.
O mare parte din acesti bani au fost asigurati de guvernul din Sri Lanka ori tocmai din pricina acestei finantari publice compania s-a aflat recent in centrul unui scandal media cand s-a descoperit ca directorul tehnic este chiar unul din fii presedintelui sri lankez.
Astfel de conflicte de interese nu pot avea decat un impact negativ si nu pot decat sa faca opozitie unui program spatial local care se naste cu costuri foarte mari si care este oricum greu de justificat intr-o tara saraca precum Sri Lanka.


Credit Supremesat

jQuery Menu by Apycom