Nou incident pentru industria aerospatiala rusa - Roskosmos pierde pe orbita satelitul Zond-PP, dupa mai putin de un an de operare
15-06-2013 15:50

In urma cu mai putin de un an de zile, pe 22 iulie 2012, Rusia lansa la bordul rachetei Soyuz Fregat 5 sateliti- doi rusesti (KANOPUS-V1 si Zond-PP/MKA-PN 1) si trei de provenienta straina (BKA pentru Belarus, exactView 1 pentru SSTL din UK si Tet 1 pentru agentia spatiala germana DLR).

 


Recent, agentia spatiala rusa Roskosmos a emis un comunicat de presa care pune din nou intr-o lumina proasta aerospatialul rus. Satelitul Zond-PP a suferit o defectiune pe 1 iunie si in ciuda eforturilor inginerilor, comunicatia cu el nu a mai putut fi restabilita. Cateva zile mai tarziu seful de proiect a decis incheierea oficiala a misiunii.
Dincolo de impactul negativ in randul publicului, putem sa spunem ca acesta este un eveniment ingrijorator si pentru inginerii sau managementul de la Roskosmos.

Un alt satelit construit pe aceeasi platforma Karat, pe care se baza si Zond-PP, este asteptat la lansare anul acesta, un satelit care ar trebui sa faca observatii asupra Soarelui si magnetosferei (MKA-PN 2 cunoscut si sub numele de Relek).

Zond-PP/MKA-PN 1 este un minisatelit de 156 kg construit de compania NPO Lavochkin, ce ar fi trebuit sa opereze timp de 3 ani dintr-o orbita 805 km x 821 km x 99 de grade inclinatie. El fusese construit pentru a studia schimbarile climatice (modificarile atmosferice, modificarile salinitatii oceanelor etc). La bord fusesera instalate doua instrumente stiintifice, ce cantaresc 35 kg si respectiv 18 kg: un radiometru in banda UHF (ce acopera o arie cu latimea de 800 km si atinge o rezolutie la sol de 300 m) si o camera multispectrala (rosu/albastru/verde/infrarosu apropiat).
Comunicatia cu satelitul se face fie in banda S (la o viteza de 1 Mbps), fie in banda X (61 Mbps). In total, de la lansare, Roskosmos a avut 850 de contacte cu satelitul, fara probleme majore pana la defectiunea de la inceputul lunii iunie.

Constructorul satelitului a anuntat ca cel mai probabil defectiunea se datoreaza unei componente din sistemul ‘BKU-Onboard flight control avionics complex’ adica pe scurt calculatorul de bord al satelitului. Acesta este legat direct la partea de transmisie RF a lui Zond-PP si asigura decodarea si executia comenzilor primite de la sol sau in directie inversa, incodarea si trimiterea datelor de telemetrie catre antena de la bord.

Aceasta este probabil o defectiune care putea fi usor evitata si este surprinzatoare pentru o agentie cu experienta spatiala cum este cea rusa. Mai mult ridica intrebari (si nu este prima data, am punctat acest lucru in trecut si in alte articole Space Alliance) cu privire la urmele lasate in industria spatiala rusa de subfinantarea de la inceputul anilor 90 cand foarte multi specialisti au fost pierduti si, asa cum se poate observa, nu au putut fi inlocuiti nici in prezent. Fara oameni de calitate, in ciuda investitiilor masive pe care guvernul de la Moscova le face de cativa ani, Roskosmos nu va redeveni ceea ce a fost candva.

Intorcandu-ne la acest incident, se pare ca, din dorinta de a taia anumite costuri, compania constructoare a satelitului a achizitionat si ulterior a montat pe Zond-PP componente electronice de calitate slaba si care nu au fost testate corespunzator. Orbita relativ inalta a satelitului a expus aceste componente slabe unei doze suplimentare de radiatii, iar efectele nu au intarziat sa apara. O lectie de care, asa cum aminteam mai devreme, Roskosmos ar trebui sa tina seama pentru urmatorul satelit Karat pe care il va lansa si nu numai (in afara de acesta inca alti patru sateliti similari vor fi lansati pana in 2015).

Credit Roskosmos/NPO

jQuery Menu by Apycom