Joi 25 iulie am avut o noua lansare dubla de la baza spatiala din Kourou, lansare pe care ati putut-o urmari si pe sectiunea noastra Space Alliance Live Event. Asa dupa cum v-am obisnuit, revenim acum si cu articolul tehnic ce insoteste aceasta lansare.
Zborul, cu indicativul VA214, a avut in prim plan racheta Ariane 5 a celor de la Arianespace. Pentru ca trebuiau transportati pe orbita doi sateliti simultan a caror masa combinata atingea 8.7 tone, s-a folosit versiunea ECA a lui Ariane 5, singura racheta din lume capabila sa deserveasca un asemenea scenariu de zbor. La bord au fost incarcati Alphasat (cel mai mare satelit de telecomunicatie european) si Insat-3D al indienilor de la ISRO.
Acesta a fost al treilea succes al lansatorului european Ariane 5 pe anul in curs (dupa zborurile din februarie si respectiv iunie), a 214-a lansare a unei rachete Ariane si a 70-a a versiunii Ariane 5.
Zborul a fost efectuat de la complexul ELA 3 al bazei spatiale din Guiana Franceza la ora 19:54 UTC, cu o orbita tinta 248 km x 35945 km x 3.5 grade inclinatie. Patru statii de sol au deservit lansarea, preluand telemetrie de la racheta in timpul ascensiunii orbitale: Natal, Ascension, Libreville si Malindi (lor li se adauga desigur infrastructura de sol din Kourou). Separarea lui Alphasat s-a produs 27 de minute si 45 de secunde mai tarziu, urmata la distanta de 5 minute de separarea lui Insat-3D.
Alphasat este cum spuneam, cel mai mare satelit de telecomunicatie construit in Europa. Contractul sau a fost executat in cooperare de cei de la EADS Astrium si Thales Alenia Space, clientul fiind Inmarsat.
Ca si Hylas-1 a celor de la Avanti Communications, Alphasat este un alt parteneriat public privat initiat de ESA (Agentia Spatiala Europeana) care se finalizeaza cu constructia unui satelit (ESA contribuind la acest program atat financiar cat si cu suportul tehnic). Un al treilea contract, prins in acelasi program ARTES (Advanced Research in Telecommunication Systems), este in derulare si cu Hispasat.
Operatorul britanic Avanti Communications la al doilea satelit de internet lansathttp://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120825053018Platforma care a rezultat in urma acestui contract (denumita Alphabus), este una modulara si va fi folosita in anii urmatori pentru constructia satelitiilor de telecomunicatie europeni. Dincolo de dimensiuni (spre exemplu este cu 40% mai mare deca un satelit construit pe standardul Spacebus 4000) si de capacitatea de a ingloba multe echipamente de transmisie, platforma Alphabus este revolutionara in multe privinte-spre exemplu ea face uz de propulsie electrica pentru manevrele orbitale.
Acesta este un satelit de 6.6 tone, stabilizat triaxial, si avand dimensiunile de 7.1 m x 2.5 m x 2.8 m, cu o lungime combinata a panourilor solare de 40 m. Satelitul va opera la slotul orbital 25 de grade est pentru urmatorii 15 ani, deservind Europa, Africa si Orientul Mijlociu. El cara la bord 4 experimente tehnologice (un laser, un experiment de comunicatie in banda Q/V, o camera stelara de ultima generatie si un dispozitiv de masurare a radiatiei in orbita GEO) si echipament de comunicatie in banda L.
Insat-3D este un satelit indian cu destinatie meteorologica. Cantarind 2.1 tone si cu dimensiuni de 2.4 m x 1.6 m x 1.5 m, el a fost construit de ISRO (agentia spatiala indiana) pe paltforma I2K. Satelitul va fi pozitionat deasupra Indiei la slotul orbital 82 de grade est.
Credit Arianespace/ESA