Miercurea trecuta, 9 octombrie, sonda spatiala Juno a trecut prin apropierea Pamantului de la care a primit o accelerare suplimentara (viteza a crescut cu 26280 km/ora), ce ar trebui sa fie suficienta pentru a o pune intr-o traiectorie de transfer catre Jupiter. Sonda a parcurs pana acum aproximativ 1.7 miliarde de km (11.5 AU) si mai are de parcurs 2.6 miliarde de km pana cand va intra intr-o orbita stabila in jurul lui Jupiter.
Astazi ea calatoreste cu o viteza de 37393 km/ora si de saptamana trecuta s-a indepartat deja de Pamant la 5.3 milioane de km.
In pofida distantei pe care a parcurs-o, Juno a reusit pe 9 octombrie, o manevra orbitala extrem de precisa, coridorul de intrare inaintea procedurii de gravitatie asistata avand o deviatie de numai 2 km fata de traiectoria optima.
Mai jos un tabel cu principalele puncte din agenda manevrei efectuate miercuri:
La achizitia de telemetrie de catre statia de sol din Perth, satelitul a fost gasit in safe mode. La prima vedere cel putin doua experimente au fost afectate: studiul anomaliei ‘fly-by’ a Pamantului si secventa de imagini pe care JunoCam trebuia sa o realizeze.
O serie de imagini realizate in timpul gravitatiei asistate a Pamantului:
http://www.msss.com/junocam_efb/efbimg.htmlJuno este un satelit stabilizat prin rotatie. Prin definitie, astfel de platforme sunt mult mai putin sensibile la anomaliile de ordin dinamic decat cele stabilizate tri-axial, astfel ca safe-mode-ul nu a avut repercursiuni majore pentru traiectoria satelitului. In plus aceasta a fost o manevra pasiva, fara activarea prouplsiei de la bord.
Dincolo de partea dinamica, trebuie spus ca nu a fost vorba de nimic grav, vineri seara, satelitul fiind recuperat in intregime (discutam o simpla reconfigurare software, fara impact la nivelul hardware-ului).
Cel mai probabil a fost vorba de un safe mode de natura electrica/termica. Juno nu a fost proiectat pentru eclipse lungi (bateriile pe care el le poarta au dimensiunile minime), eclipsa de miercuri, care a durat aproximativ 20 de minute fiind un eveniment singular pe durata misiunii.
In pofida simularilor care au fost facute in prealabil, pare ca temperatura scazuta din eclipsa a declansat reactia sistemului de control termic si activarea suplimentara a unor termistori. Desi bateriile fusesera incarcate in prealabil, ele nu au putut sustine acest consum suplimentar care s-a alaturat oricum experimentelor care aveau deja loc la bord. Cu voltajul scazut sub limita acceptabila, unitatea centrala a satelitului a luat masuri pentru reconfigurarea sistemelor si pentru punerea in siguranta a platformei.
Vom urmari aceasta misiune interesanta si vom reveni si cu alte articole despre ea. Pana atunci readucem in prim plan detaliile de la lansare:
Destinatie finala: Jupiter - partea 1http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110907050150Destinatie finala: Jupiter - partea 2http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111029052247Credit NASA