ESA lanseaza cu succes trioul de sateliti Swarm
22-11-2013 07:34
ESA a reusit astazi sa lanseze cu succes misiunea sa Swarm, intr-un zbor care a avut loc de la baza spatiala din Plesetsk, la bordul rachetei Rockot Breeze KM. Zborul, care a pornit la 12:02 GMT, a fost unul cu risc ridicat, toti cei trei sateliti fiind imbarcati in aceeasi racheta.

Totul a decurs insa bine. Separarea celor trei sateliti a avut loc la T0+01:31:32 (13:33 GMT), iar la scurt timp Swarm A si Swarm B au realizat prima transmisie de date catre statia de sol din Kiruna. Cateva minute mai tarziu, Swarm C a stabilit la randul lui legatura cu statia de sol Svalbard, confirmand succesul lansarii.
In urmatoarele ore inginerii vor trebui sa preia controlul satelitiilor. Momentele critice nu sunt inca incheiate: chiar daca Swarm nu au panouri solare care implica un mecanism de desfacere (celulele solare sunt montate direct pe fetele satelitiilor), exista totusi un mecanism pentru deplierea tijei externe pe care sunt montate magnetometrele. Acestea sunt elemente foarte sensibile si a fost nevoie de montarea lor in exteriorul satelitului pentru a nu crea semnal parazit de la interferenta cu electronica de bord. Fara deplierea lor corecta, culegerea datelor despre campul magnetic al Pamantului este pusa sub semnul intrebarii.



Trio-ul de sateliti Swarm sunt inspirati de satelitul german Champ (Challenging Minisatellite Payload) ce fusese lansat in 2000. Un model virtual al acestuia pe pagina noastra :
http://www.spacealliance.ro/plugin/3dsat.aspx

Teoretic, Swarm sunt proiectati pentru o durata de viata de 4 ani, insa avand in vedere ca Champ a rezistat conditiilor grele din spatiu pentru 10 ani, daca lansarea va fi reusita, ne putem astepta la fel, la o misiune de lunga durata.
Vorbim de trei sateliti destinati studierii campului magnetic al Pamantului. Prin monitorizarea in timp real a variatiilor sale, se pot castiga informatii importante despre sursele care duc la aceste modificari: clima, evolutia oceanelor planetare, fenomene ce au loc in interiorul Pamantului etc.

Fiecare din cei trei sateliti poarta cinci instrumente stiintifice:

- Absolute Scalar Magnetometer (ASM)
- Vector Field Magnetometer (VFM)
- Electric Field Instrument (EFI)
- Accelerometer (ACC)
- Laser Range Reflector (LRR)



Pentru o mai buna calitate a datelor culese, cei trei au orbite diferite: satelitii A si B zboara in formatie, pe o orbita cu inaltimea de 450 km si inclinatia de 87.3 grade, in timp ce satelitul cu indicativul C zboara intr-o orbita cu inaltimea de 530 km si inclinatia de 88 de grade.
Satelitii, a caror constructie a inceput la EADS Astrium Germania in 2004, cantaresc aproximativ 500 de kg si au costat Agentia Spatiala Europeana ceva mai mult de 200 de milioane de euro.
Ei vor fi operati de la centrul de operatiuni spatiale al ESA din Germania, folosind antenele din Kiruna (Suedia) si Spitzbergen (Norvegia).
Coordonatorul pentru procesarea datelor stiintifice culese este Deutsches GeoForschungsZentrum GFZ.
Swarm este a patra misiune din programul ESA Earth Explorer dupa CryoSat, GOCE si SMOS.

Credit ESA/ EADS Astrium




jQuery Menu by Apycom