Revenim in acest articol cu noi amanunte despre satelitul Mangalyaan, prima misiune indiana spre Marte. Pentru cei mai putini familiarizati cu subiectul, Mangalyaan a fost lansat pe 5 noiembrie 2013 de la baza spatiala Satish Dhawan Space Centre, de o racheta PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) in versiunea sa cea mai puternica, XL.
Spuneam la momentul lansarii ca Mangalyaan, un satelit care trebuie sa ajunga pana la Marte, ar fi avut nevoie de un aport de viteza mult mai important decat cel al lui PSLV.
Lansatorul mare al Indiei - GSLV - ar fi fost mult mai potrivit pentru un astfel de scenariu, insa din pacate, la momentul lansarii, el nu era disponibil, ISRO (Agentia Spatiala Indiana) avand dificultati tehnice cu ultima treapta criogenica dezvoltata in India. Problemele au fost ulterior rezolvate si pe 5 ianuarie anul acesta GSLV reusea sa zboare cu succes de la aceeasi baza Satish Dhawan.
Inchidem aceasta scurta paranteza si ne intoarcem la subiectul principal al aestui articol, Mangalyaan.
Imediat dupa lansare satelitul indian a realizat o serie de 6 manevre orbitale care l-au adus intr-o orbita eliptica cu excentricitate mare: pe 6, 7, 8, 10, 11 si 15 noiembrie.
Pe 1 decembrie avea loc prima manevra de tip ‘Trans Mars Injection’ care a scos satelitul din traiectoria eliptica din jurul Pamantului si l-a inscris intr-o orbita heliocentrica. Cateva zile mai tarziu, pe 11 decembrie, era executata prima din cele 4 manevre de tip TCM (Trajectory Correction Manoeuvre) care ar trebui sa puna satelitul pe 24 septembrie intr-o orbita stabile in jurul lui Marte. A fost o corectie scurta de numai 40 de secunde.
A doua manevra TCM era programata pentru aprilie, insa masuratorile de traiectorie au aratat ca Mangalyaan este pe directia corecta, astfel ca ISRO a luat decizia sa o amane pentru luna iunie. Aceasta este o veste buna pentru ca inseamna ca rezervele de combustibil raman neatinse.
Alte doua manevre TCM sunt asteptate pentru august si septembrie.
Mangalyaan a parcurs deja mai mult de jumatate din distanta pana la Marte. La momentul actual sonda indiana se afla la 27.9 milioane de mile de Marte si la 37.5 milioane de mile de Pamant si se apropie de planeta rosie cu o viteza de 15.7 mile pe ora.
ISRO pastreaza comunicatia cu satelitul in mod regulat, cu ajutorul statiilor sale de sol de tip DSN, dar si cu suport tehnic din partea NASA. Echipamentele de bord sunt continuu monitorizate, pentru a preintampina orice posibila anomalie. Deasemenea pozitia sondei in spatiu este precis masurata folosind asa numita tehnica Delta DOR (Delta differential one-way ranging), dezvoltata pentru misiunile interplanetare.
Mangalyaan, satelitul care trebuie sa duca India pe Marte –partea 1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130410124913
Mangalyaan, satelitul care trebuie sa duca India pe Marte – partea 2
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130414042935
Mangalyaan, satelitul care trebuie sa duca India pe Marte – partea 3
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20131106065240
Credit ISRO