Joi seara, 19 iunie, racheta Dnepr a stabilit un nou record de lansare spatiala, dupa ce a reusit sa plaseze cu succes pe orbita Pamantului 37 de sateliti. De mentionat ca 33 au fost lansati direct de racheta, in timp ce 4 dintre ei au fost depozitati in interiorul platformelor mai mari, urmand sa fie activati mai tarziu.
Dnepr, care s-a aflat joi la zborul aniversar cu numarul 20, a parasit baza militara Yasny-Dombarovsky din sudul Rusiei la ora 19:11 GMT si a injectat aproximativ 15 minute mai tarziu, intr-o orbita LEO polara cu inaltimea de 630 km si inclinatia de 98 de grade, incarcatura principala (patru sateliti de dimensiuni mici: Deimos-2, KazEOSat-2, Hodoyoshi-3 si Hodoyoshi-4), alaturi de care s-au mai aflat si 33 de sateliti nano pe post de incarcatura secundara. Cei 37 de sateliti vin din 17 tari, de pe patru continente.
Recordul anterior, de 33 de sateliti lansati simultan, fusese stabilit anul trecut de o racheta Antares. Tot anul trecut, in noiembrie Dnepr reusise lansarea a 32 de sateliti.
Lansarea in sine este una simbolica: operata de compania Kosmotras – un ‘joint-venture’ ruso-ucrainean, ea arata ca in situatia politica tensionata dintre doua tari, cooperarea spatiala poate fi un exemplu de compromis si de gasire a unei linii de comunicare.
Racheta Dnepr, intrata in operare comerciala in 1999, este o derivata rachetei balistice SS-18, care are la activ peste 160 de zboruri, cu o rata de succes de peste 97%. De la intrare in operare comerciala Dnepr a inregistrat un singur incident, in iulie 2006.
Dnepr este o racheta in trei trepte, lunga de 34.4 m, cu un diametru mediu de 3 m si care cantareste 211 tone la lansare. Prima treapta este propulsata de un motor RD-264 si furnizeaza 4523 kN.
Treapta a doua este propulsata de un motor RD-255 si dezvolta 755 kN.
Treapta a treia integreaza 4 motoare RD-869 si este capabila de 20.2 kN.
Toate treptele motoare folosesc o combinatie de heptyl (pe post de combustibil) si amyl (pe post de oxidant).
Vom reveni in partea a doua a articolului nostru cu detalii despre satelitii lansati in acest zbor.
Credit Kosmotras