Prima orbitare a nucleului unei comete
07-08-2014 13:38
Dupa zece ani de zbor, satelitul european Rosetta a reusit luni, 6 august 2014, apropierea de nucleul cometei 67P Churyumov Gerasimenko. Acesta este un eveniment istoric pentru industria spatiala pentru ca, desi cometele au fost studiate inca de mult timp de astronomi (in prezent sunt cunoscute peste 5100 de comete), este pentru prima data cand un satelit reuseste sa se inscrie intr-o traiectorie sincrona cu un astfel de obiect, insotindu-l de aproape pentru observatii amanuntite.
Cometele, alaturi de asteroizi, marturii ale constructiei cosmice ce a dus la formarea planetelor si lunilor lor, sunt cele mai primitive obiecte din sistemul solar, obiecte formate la mari distante de Soare si care prin temperaturile scazute pe care le mentin pot ajuta oamenii de stiinta sa mearga inapoi in timp.
Pot fi astfel intelese procesele fizice si chimice ce au dus la nasterea Pamantului si restului planetelor din sistemul solar.

Lansat pe 2 martie 2004 din Kourou/Guiana Franceza la bordul unei rachete Ariane 5G, Rosetta, un satelit complex de 3 tone, a costat peste 1 miliard de euro si a folosit din plin tehnica gravitatii asistate (ce face uz de atractia gravitationala exercitata asupra unui corp ce trece in apropierea unei planete pentru a ii mari viteza orbitala), cu trei zboruri in jurul Pamantului (in martie 2005, noiembrie 2007 si acum in noiembrie 2009) si un zbor in jurul lui Marte (in februarie 2007).



Revenind la evenimentul de luni, Agentia Spatiala Europeana, ESA a facut publice imagini spectaculoase ale cometei realizate de instrumentele de la bordul lui Rosetta.
Vom aduce detalii tehnice despre misiunea europeana, insa pana atunci va invitam sa urmariti aceste imagini.




Credit ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


Articole mai vechi despre Rosetta :

Satelitul european Rosetta pregatit pentru insertia in orbita finala
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200910271136

Rosetta a intalnit asteroidul Lutetia
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=201007110707

Modelul virtual al satelitului pe pagina Space Alliance:
http://www.spacealliance.ro/plugin/3dsat.aspx

Galerie de imagini Rosetta
http://spacealliance.ro/media/rosetta/




jQuery Menu by Apycom