Operatorul bulgar Bulsatcom a anuntat plasarea unui contract catre compania americana SSL (Space Systems Loral) pentru constructia si lansarea primului satelit de telecomunicatie din Bulgaria.
Contractul, in valoare de 151 milioane de dolari, a fost finantat printr-o linie de credit oferita de banca U.S. Export-Import Bank. El va fi construit pana in 2016 de SSL pe standardul LS 1300, urmand a fi lansat in acelasi an de SpaceX, la bordul rachetei Falcon 9 v1.1. Zborul este programat de la baza spatiala din Cape Canaveral.
Satelitul BulgariaSat-1 va fi echipat cu 32 de transpondere in banda Ku si va oferii pentru minim 15 ani (adica pana in 2031), servicii DTH TV nu numai in Bulgaria, ci in toata regiunea balcanica.
El va fi operat de Bulgaria Sat, un spinoff al lui Bulsatcom. Bulsatcom detine o cota de 30% din piata pay-tv a Bulgariei. La momentul actual Bulsatcom foloseste pentru transmiterea celor peste 100 de programe tv pe care le are in distributie, satelitul grecesc Hellas Sat 2 la slotul orbital 39 de grade est.
Final de ancheta pentru Intelsat 19 : cauza defectiunii a fost o explozie la unul din panourile solare
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130121112545
SpaceX a intrat in decembrie anul trecut pe piata lansarilor de sateliti GEO, reusind pana acum patru zboruri. Datorita pretului competitiv, dar si avantajelor de ordin politic si geo-economic (lansari de pe teritoriul SUA), SpaceX a reusit sa atraga multi operatori privati, in detrimentul actorilor mari din domeniu (Arianespace cu a sa Ariane 5 sau ILS cu Proton).
Bulsatcom a fost fondata in 2004 de omul de afaceri bulgar Plamen Genchev si are sediul central in Stara Zagora. De la distributia de programe TV (domeniul principal de activitate), compania si-a extins serviciile si ca operator de cablu, achizitionand, dupa acelasi model practicat in Romania in urma cu cativa ani, mai multi operatori regionali si construind astfel o retea la nivel national. Astazi Bulsatcom este al doilea operator de cablu din Bulgaria si ofera pachete de internet in banda larga cu viteze de pana la 100 Mbps.
In 2010, compania se extinde pe piata din Serbia, sub brandul Polaris Media, furnizor de programe tv prin satelit devenit in scurt timp un succes gratie preturilor reduse si accesibilitatii in zonele rurale.
In 2012 Bulsatcom intra si pe piata telecomunicatiilor, devenind operator de telefonie mobila. In scurt timp se va trece la constructia primei retele LTE/4G, tot cu ajutorul unui credit contractat partial de la banci private (65 de milioane de euro), dar si de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (20 de milioane de euro).
Acum in 2014, iata, compania bulgara devine primul operator privat din Europa de Est care va avea in proprietate un satelit.
Piata de telecomunicatie balcanica a fost in continua crestere in ultimii ani. Gratie pretului redus al lucrarilor de extindere, dar si in buna masura datorita regulamentelor mai relaxate, infrastructura s-a dezvoltat constant in ultima decada, paradoxal devenind de multe ori superioara celei din Europa de Vest, atat ca pret cat si ca performante tehnice.
Spre exemplu Romania a fost cotata in 2013 cu a cincea viteza medie de internet din lume si a doua din Europa. Deasemenea exista multi distribuitori de programe tv, fie prin cablu, fie prin satelit, cu preturi mai mult decat competitive.
Va fi asadar interesant de urmarit, in ce masura firmele din tara noastra vor fi interesate sa inchirieze servicii de la satelitul vecinilor nostri, ce va fi operational, asa cum spuneam, din 2016. La fel de interesant de vazut daca modelul de afaceri implementat de Bulsatcom va fi unul de succes sau nu. Un calcul simplu arata ca numai pentru acoperirea costului de constructie si de lansare a satelitului (neincluzand aici cheltuielile de operare), Bulsatcom va trebui sa inregistreze din inchirierea celor 32 de transpondere, un profit net anual de peste 10 milioane de dolari.
Credit SSL / SpaceX / Bulsatcom