Primul satelit romanesc, Goliat, la 1000 de zile in spatiu
08-12-2014 12:15
Marcam simbolic in acest articol, mai mult de 1000 de zile petrecute in spatiu de prima misiune spatiala romaneasca, Goliat. Lansat pe 13 februarie 2012, in zborul de test al rachetei europene Vega, impreuna cu alti 8 sateliti de clasa mica, intr-o orbita LEO inalta, Goliat nu a reusit din pacate sa confirme si a fost pierdut dupa doar cateva zile, desi ar fi trebuit sa furnizeze date pentru minim 6 luni.

Prezentarea misiunilor din zborul VV01
http://www.spacealliance.ro/goliat/cubesats.html


De fapt statia de sol de la Magurele a raportat o singura sesiune de telemetrie, in dimineata zilei de 18 februarie, cand pentru cateva minute au fost receptionate informatii de pe orbita.

La momentul respectiv, intr-o incercare de ajutor a echipei din Bucuresti care coordonase proiectul si opera post-lansare satelitul, analizand acele putine date pe care le aveam la dispozitie si cunoscand limitarile de ordin tehnic ale platformei (cele mai multe provenind inca din faza de proiectare), atrageam atentia asupra pericolului la care este supusa misiunea si asupra actiunilor care trebuiau luate cat mai repede pentru stabilizarea platformei.

Din pacate, in lipsa aplicarii acestor masuri Goliat a devenit  in scurta vreme inoperabil.

Acum, la aproape 3 ani de la acea lansare, Goliat se roteste necontrolat intr-o orbita 250 km x 451 km x 69.4 grade inclinatie, orbitand Pamantul la fiecare 92 de minute cu viteza balistica de 7.5 km/s. 
In ultima saptamana altitudinea a scazut semnificativ (de la o traiectorie 269 km x 529 km x 69.4 grade inclinatie) si ne putem astepta ca el sa reintre si sa arda in atmosfera terestra in scurt timp.


http://www.spacealliance.ro/satprop_GE/SatPropagatorApplet_Goliat.html


Cum aminteam mai devreme, Goliat este deja istorie, insa Romania este astazi in plina campanie de pregatire a unei noi misiuni de tip Cubesat, denumita Robisat, parte a programului european QB50. Este vorba de doi sateliti Cubesat 2U care vor trebuie sa zboare in formatie stransa, comunicand unul cu celalalt. Ei sunt asamblati la Bucuresti de o echipa a Institutului de Stiinte Spatiale, care se bazeaza in principal pe experienta proiectului Goliat.
In asteptarea acestor doi sateliti nu putem decat sa ne exprimam speranta ca noua misiune va fi una reusita si ne-am bucura daca analizele noastre tehnice, bazate pe o lunga experienta in domeniul spatial, vor fi considerate utile in tara.

 

Sectiunea dedicata lui Goliat pe site-ul Space Alliance
http://www.spacealliance.ro/goliat/



jQuery Menu by Apycom