Concurenta acerba pe segmentul mare al lansatoarelor spatiale (partea 1)
10-03-2015 13:48
Compania americana SpaceX a facut acum o saptamana, luni noapte, 2 martie, un nou pas in programul sau de dezvoltare, reusind pentru prima data lansarea simultana a doi sateliti de telecomunicatie geostationari.
Falcon 9, ajunsa astazi la al 16-lea zbor, a plecat de la complexul 40 al bazei spatiale din Cape Canaveral, la ora 03:50 UTC si a injectat intr-o orbita GTO cu caracteristicile 400 km x 63000 km x 24.8 grade inclinatie, dupa 30 de minute si respectiv 35 de minute, pasagerii ABS 3A si respectiv Eutelsat 115 W B.

Practic, cu aceasta ocazie, SpaceX intra cu al sau Falcon 9, ca un concurent direct pentru racheta mare europeana Ariane 5. Pana acum, Arianespace avea exclusivitate pe aceasta nisa, Ariane 5 ECA fiind singura racheta capabila sa lanseze simultan doi sateliti de telecomunicatie GEO.

Insa concurenta se anunta din ce in ce mai acerba pe segmentul mare al lansatoarelor spatiale, dupa ce la sfarsitul anului trecut, atat India cat si Rusia (in continuare liderul incontestabil al lansarilor spatiale) au adus pe piata cate o racheta cu mare capacitate de transport (ne referim aici la GSLV Mark 3 si Angara 5). La randul ei China pregateste racheta CZ 5 care va intra in activitate cat de curand (asteptata pentru 2016-2017).
Aceste lansatoare de clasa mare nu sunt de fapt decat reflectii ale ambitiilor spatiale ale acestor super-puteri si contureaza foarte bine directiile unei lumi tot mai politizate, in care nationalismul revine in forta si unde cooperarea internationala discutata in urma cu 10-20 de ani devine tot mai mult o iluzie.
Este in egala masura un semnal de alarma pentru o Europa sufocata de birocratie si coruptie, si unde inovatia isi face tot mai greu loc.
Insa, o analiza a acestor lansatoare si a felului cum sunt ele pozitionate in raport cu Falcon 9, in partea a doua a articolului nostru.



Credit SpaceX/Eutelsat


jQuery Menu by Apycom