50 de ani de la prima iesire in spatiu
25-03-2015 14:59
Pe 18 martie s-au implinit 50 de ani de la prima iesire a unui om in spatiu, eveniment ce a marcat un foarte important pas in istoria umanitatii. Pe 18 martie 1965, cosmonautul sovietic Alexei Leonov purtand un costum special creat pentru aceasta misiune si atasat cu un cablu lung de 5m la capsula spatiala Voskhod 3KD, lansata din Baikonur de o racheta R-7, reusea prima iesire in spatiu.

In misiunea Voskhod 2 care a durat doar 26 de ore si care a zburat intr-o orbita cu caracteristicile 167 km x 465 km x 64 de grade inclinatie, Leonov l-a avut ca partener de zbor pe Pavel Belyayev. Desi Leonov nu a reusit sa petreaca in spatiu decat 12 minute, el a ramas in istorie pentru ca a deschis drumul pentru misiuni EVA.

Evident, la acel moment, efortul de a obtine aceste rezultate cu mijloacele tehnologice limitate si cu riscul crescut asupra vietii astronautilor era concentrat pe impactul geopolitic si pe beneficiile autoritatii implicite oferite de aceasta realizare, cunoscuta fiind rivalitatea perioadei pentru impunerea suprematiei in cercetarea spatiului cosmic.

Dincolo insa de toate aspectele strategice, inginerii au reusit sa transforme pe parcurs primele tentative stangace, intr-o adevarata industrie din ce in ce mai sofisticata, in care astazi prioritara este siguranta sistemelor, atat de bine pusa la punct incat timpii de misiune garantati initial sunt cu mult depasiti in majoritatea proiectelor, la care aportul este unul multinational, echipe de specialisti de diverse nationalitati contribuind la succesul actual.

Omenirea a inteles foarte repede ca probleme precum cercetarea mediului ambient in incercarea de a ne cunoaste oportunitatile de dezvoltare ca specie trebuie sa primeze deasupra oricaror diferente interumane si ca varietatea este izvorul talentelor, schimbul de cunoastere si cooperarea intr-un efort comun fiind factori vitali in incercarea de a furniza solutii noi de evolutie si accesul la resurse externe atat de necesare tuturor.

In acest context sunt salutare eforturile tuturor celor implicati in domeniul spatial pentru contributiile fundamentale aduse la dezvoltarea umanitatii, de multe ori asumandu-si sacrificii, riscuri si un nivel de stres extrem de ridicat, toate in tendinta de sprijinire a unor idealuri nobile.
Viitorul omenirii este cel mai probabil in explorarea spatiului, un domeniu care pana acum a oferit acces la tehnologii revolutionare in toate domeniile, ca de altfel si un model exemplar de respect si toleranta intre oameni.
Speram la o dezvoltare din ce in ce mai accelerata, asa cum experienta celor 5 decade ne-a demonstrat deja!





jQuery Menu by Apycom