Patru sateliti lansati din Plesetsk
02-04-2015 14:06
Racheta Rockot s-a reintors la zbor marti 31 martie, lansand de la baza spatiala din Plesetsk, 4 sateliti construiti in Rusia. Trioul principal, parte a programului Gonets M, a fost acompaniat de un satelit militar despre care nu au fost date nici un fel de amanunte.
Lansarea, operata de la complexul 133 din Plesetsk, a avut loc la 13:48 UTC, cu o injectie orbitala a satelitiilor intr-o traiectorie LEO cu altitudinea de 1500 km si inclinatia orbitala de 82.5 grade, aproximativ 2 ore mai tarziu, la 15:45 UTC.

Acesta a fost zborul cu numarul 23 pentru racheta Rockot, al carei viitor este insa incert, in pofida faptului ca pe lista de asteptare sunt trei sateliti ai programului european Sentinel. Derivata din rachetele ICBM SS-19, Rockot foloseste o serie de componente produse de industria spatiala ucraineana si carora guvernul de la Kiev le-a interzis exportul ca masura de represalii pentru conflictul din Crimeea.
Afectate de aceste decizii politice sunt si rachetele Dnepr si Zenit, care cel mai probabil nu vor mai putea onora lansari in scurt timp.
Rusia are insa la dispozitie alternative, Angara si Soyuz 2.1 v, vor prelua progresiv pana in 2020 acest segment.
Zborurile Rockot sunt realizate de compania Eurockot, un joint-venture intre Airbus Defense and Space (51%) si Khrunichev Space Center (49%). Sediul companiei este in Bremen, Germania.


Credit Eurockot

jQuery Menu by Apycom