Turkmenistanul, la primul sau satelit. SpaceX mai puncteaza o lansare reusita
04-05-2015 13:36
Pe 27 aprilie, la doar 13 zile de la precedenta lansare (record de integrare pentru compania americana), racheta Falcon 9 a lui SpaceX s-a reintors intr-o noua misiune spatiala de la Cape Canaveral, ocazie cu care a plasat pe orbita primul satelit al Turkmenistanului.
32 de minute mai tarziu, satelitul se separa cu succes de racheta, isi desfacea panourile solare si initia prima comunicatie cu statiile de sol, confirmand succesul lansarii.

Va urma o luna in care satelitul, aflat acum intr-o orbita GTO, va fi manevrat catre pozitia finala, slotul orbital 52 de grade est. In tot acest timp, inginerii vor face teste cu echipamentele de la bord si il vor pregati pentru intrarea in operare, la sfarsitul acestei campanii de teste satelitul urmand sa fie transferat catre ministerul comunicatiilor din Turkmenistan, proprietarul final.

TurkmenAlem52E/MonacoSat a fost contractat in 2011 de la compania Thales Alenia Space, ca parte a programului spatial national, la scurt timp dupa crearea agentiei spatiale turkmene.
TAS a pus la dispozitie platforma sa geostationara Spacebus 4000 C2, pe care au fost montate 38 de transpondere in banda Ku. Turkmenistanul nu avea insa inregistrat la ITU (International Telecommunications Union) propriul slot orbital unde sa stationeze satelitul, astfel incat a trebuit sa apeleze la un intermediar: Space Systems International-Monaco S.A.M., o societate licentiata de guvernul din Monaco sa ii reprezinte drepturile asupra slotului 52 de grade est, inregistrat deja de principat la ITU.
Ca urmare a acestei intelegeri Turkmenistanul a primit dreptul de a opera satelitul la 52 de grade est, in schimb a trebuit sa  cedeze dreptul de folosinta a 12 dintre transpondere catre firma din Monaco, care la randul ei le-a vandut concernului luxemburghez SES Astra. De aici si numele un pic mai ciudat al noului satelit, pentru cele 12 transpondere folosindu-se brandul MonacoSat, un artificiu prin care firma monegasca isi plaseaza in portofoliu o prima platforma.

Aceasta nu a fost singura incurcatura din proiect. Initial TurkmenAlem52E/MonacoSat trebuia lansat de racheta chinezeasca CZ-3B, insa din cauza faptului ca TAS a montat la bord componente sensibile, cumparate de pe piata americana, restrictiile ITAR au impiedicat lansarea din China, lasand ca unica optiune o racheta din SUA.
In iunie 2013, SpaceX, aflata la acel moment in cautare de noi oportunitati pentru racheta sa Falcon 9, primea contractul de lansare, iar acum iata, aproape doi ani mai tarziu, se achita cu succes de el.

TurkmenAlem52E/MonacoSat cantareste 4.7 tone (1.8 tone gol, fara combustibil) si are o durata de viata de minim 16 ani. El va furniza servicii pentru Europa, Asia Centrala si Africa.

Turkmenistanul este o tara cu suprafata dubla fata de Romania insa cu doar 5.1 milioane de locuitori. Situata de locul 5 in clasamentul mondial al tarilor cu cea mai rapida crestere a produsului intern brut, in mare parte datorita resurselor naturale de care dispune (in special hidrocarburi exportate prin reteaua rusa Gazprom), Turkmenistanul, in paralel cu provocarile induse de dezvoltarea economica accelerata trebuie sa treaca si printr-un proces de modernizare a societatii si de democratizare, la fel ca multe din tarile fostului URSS.
In contextul unui regim autoritar, unde aparatul de propaganda este foarte puternic, activitatile spatiale vazute ca o axa prioritara trasata de autoritatile de la Ashgabat si sprijinite ca atare, sunt folosite si cu scop politic.
Asa s-a intamplat dealtfel si cu Kazahstanul, care, la randul sau si-a lansat anul trecut primul sau satelit.

Al treilea zbor al rachetei europene Vega
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140510135754

Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom