A doua lansare indiana a lui 2015 a avut loc vineri 10 iulie de la baza spatiala Satish Dhawan. In prim plan, racheta PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle), lansatorul mic al agentiei spatiale indiene ISRO.
Acesta a fost si un eveniment aniversar, marcand zborul cu numarul 30 pentru PSLV, care a dus greul programului spatial indian in ultimii ani. PSLV a intrat in servici in septembrie 1993 si a ratat primul sau zbor, cu satelitul IRS 1E. De atunci insa, cu exceptia unui mic incident in septembrie 1997, nu au mai fost probleme.
In 2008 PSLV stabilea recordul mondial pentru cel mai mare numar de sateliti lansati simultan, 10, un record care a rezistat cativa ani pana cand a fost doborat de Minotaur 1 (29 de sateliti), Antares (34 de sateliti) si Dnepr (37 de sateliti).
Revenind la evenimentul de vineri, trebuie sa spunem ca zborul, care a avut indicativul C28, a folosit versiunea cea mai puternica a lui PSLV, respectiv XL, a noua lansare de acest fel.
Cu aceasta ocazie am avut si cea mai mare incarcatura comerciala lansata vreodata, in total 1440 kg lansate intr-o orbita SSO (Sun synchronous orbit) cu altitudinea de 647 km, aproape de capacitatea teoretica a rachetei.
La bord au fost 5 sateliti construiti in Marea Britanie: 3 sateliti DMC3, CBNT-1 si De-OrbitSail, acomodati cu ajutorul unui adaptor creat special pentru acest scenariu.
DMC3 1, 2 si 3 au fost construiti de SSTL, cantaresc 447 kg fiecare si vor zbura in acelasi plan orbital, cu o separatie de 120 de grade intre sateliti. Ei vor constitui o constelatie de tipul ‘Earth observation’ ce va opera timp de 7 ani pentru monitorizarea din spatiu a resurselor, pentru managementul infrastructurii urbane si pentru prevenirea dezastrelor naturale. Satelitii au instalata la bord o camera de tip panchromatic (R/G/B/NIR) si folosesc propulsie ionica.
Desi ei apartin operatorului DMC International Imaging, pe scurt DMCii (Disaster Monitoring Constellation), o subsidiara a lui SSTL prin care compania britanica vinde servicii de imagini catre clienti din intreaga lume, capacitatea lor a fost inchiriata in proportie de 100% de chinezii de la 21AT (Twenty First Century Aerospace Technology Company Ltd).
CBNT-1 este deasemenea un satelit de observare a Pamantului de 91 kg construit de SSTL.
De-OrbitSail este un nanosatelit construit de Surrey Space Centre (apartinand University of Surrey), dar finantat printr-un program al Comisiei Europene, pentru a testa tehnologii noi de deorbitare a satelitilor.
Credit ISRO