Misiunea americana New Horizons scrie istorie in aceasta perioada, fiind prima care va ajunge la Pluto, cu acest prilej oferind posibilitatea studierii de aproape a planetei pitice si a satelitilor sai.
In seria de articole pe care le vom publica in continuare pe platforma Space Alliance vom incerca, asa cum ne-am obisnuit cititorii in astfel de ocazii speciale, sa detaliem acest eveniment unic in explorarea spatiala, referindu-ne la lansare, transferul interplanetar, instrumentatia stiintifica, dar si la sistemele de la bordul satelitului.
Lansarea
New Horizons a fost lansata pe 19 ianuarie 2006, fiind prima misiune ce a zburat in acel an. NASA a folosit pentru lansarea de la Cape Canaveral, o racheta Atlas 5, in versiunea sa cea mai puternica, 551, care a injectat satelitul direct intr-o traiectorie de transfer, la separare viteza atingand 16.26 km/s (un record absolut pentru cel mai rapid obiect lansat vreodata).
Acesta a fost de altfel si zborul inaugural al lui Atlas 5 v551, astazi parte a flotei ULA si ajunsa la 5 misiuni pentru programul spatial american. Pentru ca scenariul de zbor a fost unul special, in plus fata de versiunea standard s-a montat un motor racheta suplimentar de tip ATK Star 48B pe post de treapta a treia.
Separarea s-a produs dupa numai 45 de minute, iar in urma accelerarii puternice, New Horizons a reusit sa strabata distanta pana la Luna in numai 9 ore, deschizand o calatorie intinsa pe durata a mai mult de 9.5 ani si peste 4.8 miliarde de km.
Credit NASA