HTV 5 isi incepe misiunea
20-08-2015 15:29
Miercuri 19 august, Japonia a efectuat inca o lansare ca parte a unei misiuni de alimentare a Statiei Spatiale Internationale, ISS, a cincea de acest fel.
In prim plan cargoul spatial HTV (H-2 Transfer Vehicle sau Kounotori in japoneza), incarcat in varful rachetei nipone H2 B. Lansarea a avut loc la ora preconizata, 11:50 GMT, de la baza Tanegashima Space Center, undeva in sudul Japoniei.

Dupa circa 14 minute de zbor cargoul s-a separat de racheta, intrand intr-o traiectorie de transfer catre ISS (200 km x 300 km x 51.6 grade inclinatie). Folosind sistemul de navigatie si de propulsie de la bord, inginerii vor manevra cargoul timp de 6 zile, aducandu-l in apropierea lui ISS, unde urmeaza sa fie capturat de unul din bratele robotice de pe statie.
Daca totul decurge bine, andocarea va avea loc pe 24 august la ora 10:55 GMT.
Planul JAXA este sa pastreze cargoul cuplat la ISS pentru 37 de zile, pana pe 29 septembrie, cand el se va desprinde si va fi manevrat pentru o reintrare controlata. Cargoul, incarcat cu cateva tone de deseuri de pe ISS, isi va incheia misiunea pe 1 octombrie, resturile sale urmand sa cada in ocean.

HTV 5 face parte din misiunile de alimentare pe care Japonia si le-a asumat ca parte a contributiei sale la proiectul ISS pana in 2020. Initial proiectate la o cadenta de 1 zbor pe an, HTV au avut pana acum 4 misiuni: in 2009, 2011, 2012 si 2013. Misiunea a cincea, HTV 5, trebuia sa zboare in mod normal in 2014, insa a fost amanata de mai multe ori din cauza intarzierilor la experimentele pe care trebuia sa le transporte in spatiu, dar si din cauza complicatiilor aparute in programul de alimentare a statiei.
Reamintim ca in ultimele luni, mai multe cargouri spatiale au suferit accidente, practic cate unul din  fiecare sisteme de alimentare ramase la dispozitie pentru deservirea ISS: Progress M al Roskosmos, Dragon al lui SpaceX si Cygnus al lui Orbital.

HTV 5 este incarcat cu 5.7 tone, distribuite in doua compartimente: unul presurizat (4.7 tone) si un altul nepresurizat (1 tona). Incarcatura lui HTV 5 include 600 de litri de apa potabila, mancare, componente ce trebuie inlocuite pe ISS si cateva experimente stiintifice.
Printre acestea CALET (CALorimetric Electron Telescope) care va masura nivelul electronilor din razele cosmice in cautarea semnelor pentru ceea ce generic se numeste ‘dark matter’.


La bord sunt si cativa nano-sateliti ce urmeaza sa fie lansati de pe ISS: 14 sateliti Flock-2b (sateliti Cubesat 3U construiti de compania Planet Labs), GOMX-3 (un Cubesat 3U construit de compania daneza GOMSpace), SERPENS (un Cubesat 3U brazilian), S-CUBE (un Cubesat 3U japonez) si in sfarsit AAUSAT 5 (un Cubesat 1U construit de Aalborg University din Danemarca).


Traiectoria cargoului HTV 5:

http://www.lizard-tail.com/isana/tracking/


Credit JAXA


jQuery Menu by Apycom