Eutelsat si Intelsat plaseaza pe orbita doi noi sateliti de telecomunicatii
22-08-2015 01:21
Operatorii comerciali Eutelsat si Intelsat au plasat pe orbita Pamantului, joi 20 august, doi noi sateliti de telecomunicatii. Cei doi, Eutelsat 8 West B si Intelsat 34 fac parte dintr-un proces de innoire a flotei active, pentru a putea mentine si extinde serviciile oferite clientilor.

Lansarea a avut loc de la baza spatiala Kourou, din Guiana Franceza si a folosit racheta europeana Ariane 5, in configuratia sa cea mai puternica, care este capabila sa transfere pe orbita doi sateliti GEO de dimensiuni mari.
Spre exemplu, pentru acest zbor, care a avut indicativul VA225, masa cumulata a fost de 9.9 tone (incluzand aici cei doi sateliti dar si echipamentul de integrare).

Orbita atinsa pentru faza finala a misiunii (sfarsitul zborului treptei superioare, criogenice a lui Ariane 5) a avut caracteristicile 250 km x 35920 km x 4.7 grade inclinatie, adica cu o deviatie de doar 6 km in inaltimea apogeului, ceea ce spune multe despre performantele lansatorului european, devenit astazi, tocmai datorita acestor calitati si in ciuda pretului mai ridicat fata de concurenta, preferatul lansarilor comerciale. Pretul unei lansari Ariane 5 ECA este undeva la 200 de milioane de dolari.

28 de minute dupa decolare am avut parte de separarea primului satelit, Eutelsat 8 West B, urmata la 13 minute de separarea lui Intelsat 34. Treapta superioara a rachetei si-a continuat insa misiunea, executand manevre de de-orbitare care au fortat-o sa reintre in atmosfera, resturile cazand in golful Guineea, in apropierea coastelor africane.

Aceasta a fost a saptea misiune Arianespace a anului si a cincea pentru Ariane 5, ridicand numarul lansarilor executate de racheta europeana la 81, dintre care 67 de succese consecutive.
Cu aceste doua noi platforme, Arianespace ajunge la un numar de 514 sateliti lansati.

Sa aruncam insa o scurta privire si asupra celor doi sateliti.
Eutelsat 8 West B a fost construit de Thales Alenia Space pe platforma sa comerciala Spacebus 4000 C4. Este un satelit stabilizat triaxial, cantarind 5782 km si avand dimensiunile 5.5 m x 2 m x 2.2 m. El face parte din categoria DTH (direct-to-home) HD/UHD TV si va furniza, de la pozitia sa (8 grade vest), pentru minim 15 ani, servicii pentru zona Africa de Nord, Orientul Mijlociu si America de Sud.
Cele doua panouri solare ale satelitului sunt capabile sa furnizeze minim 15 kW, suficient pentru a acoperi consumul transponderelor de la bord (40 in banda Ku si 10 in banda C).

Intelsat 34 a fost construit de SSL si foloseste platforma comerciala L-1300. Este tot un satelit stabilizat triaxial, dar de dimenisuni mai mici (5.6 m x 3.5 m x 3 m) si cantarind 3300 kg. Panourile sale solare genereaza minim 10 kW.
La bord sunt instalate 24 de transpondere in banda C si 24 de transpondere in banda Ku, ce vor fi folosite pentru servicii de comunicatii in Europa de vest/nordul oceanului Atlantic, Africa si America. O parte din ele cu aplicatii speciale, spre exemplu maritime sau aviatice.
Satelitul va fi plasat la 304.5 grade est si va avea o durata de viata de minim 15 ani.

Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom