Al patrulea satelit Gaofen al Chinei
19-09-2015 20:59
China a lansat luni 14 septembrie al patrulea satelit al seriei Gaofen. Alti trei sateliti fusesera lansati in 2013 (Gaofen 1), 2014 (Gaofen 2) si respectiv 2015 (Gaofen 8).

Dupa cum se poate vedea numarul asociat satelitului nu este neaparat o indicatie asupra ordinii de zbor. China nu a dat multe amanunte despre acest program spatial (a subliniat doar ca observatiile realizate vor avea un caracter stiintific/civil), insa indicativul satelitului poate fi explicat prin faptul ca desi platforma este similara, instrumentatia montata la bord poate diferi, iar integrarea ei, in functie de varianta aleasa, poate fi mai lunga in unele cazuri decat in altele; o alta explicatie ar putea fi legata de pozitia in constelatie, satelitii ocupand pe rand sloturile care au fost prevazute.

Revenind la lansare, ea s-a desfasurat la ora 04:42 GMT, de la baza spatiala Jiuquan si a folosit o racheta Long March in versiunea 2D. Satelitul a fost plasat la o altitudine de 639 km, pe o orbita polara cu inclinatia de 98 de grade, tipica pentru platformele ‘remote sensing’ cum este si cazul de fata.
Gaofen 9, care va colecta imagini ale Pamantului, este anuntat cu o rezolutie de 1m la sol. Datele transmise de el vor fi folosite pentru planificare urbana, pentru monitorizarea lucrarilor mari de infrastructura, pentru agricultura si pentru prevenirea dezastrelor naturale.
Insa datorita rezolutiei foarte bune, desi China a negat acest lucru, nu se poate exclude si componenta militara, mai ales acum, intr-un context politic international tensionat, in care guvernul de la Beijing, care si-a afirmat intentia de a deveni un actor global, incearca sa faca fata noilor provocari.


Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom