Turksat 4B
24-10-2015 02:35
Operatorul turc Turksat a adaugat saptamana aceasta un nou satelit de telecomunicatie flotei pe care o opereaza. Lansarea, ce a avut loc vineri seara, 16 octombrie, din Baikonur, a folosit serviciile rusilor de la International Launch Services, al doilea an consecutive cand acest lucru se intampla.
Plecata de pe rampa la ora 20:40 racheta Proton Breeze M a avut un zbor lung, de peste 9 ore si care a inclus 5 activari ale modulului auxiliar de propulsie, inainte de a plasa intr-o orbita GTO (cu caracteristicile 9281 km x 35786 km x 13.2 grade inclinatie) satelitul Turksat 4B.
Separarea a avut loc la 05:53 GMT, ulterior satelitul urmand sa fie manevrat pentru a il aduce in pozitia finala, 50 de grade logitudine estica deasupra Ecuatorului.

Un satelit similar, Turksat 4A, fusese lansat in februarie 2014 tot de o racheta Proton si ocupase slotul orbital 42 de grade est. Ambii fac parte dintr-un contract in valoare de 571 de milioane de dolari semnat in 2011 de Turksat cu grupul japonez Mitsubishi Electric Corp.
Ca si acesta, Turksat 4B este construit pe standardul DS 2000, este dotat cu doua panouri solare ce genereaza minim 15 kW (la sfarsit de misiune) si vine cu o durata de viata de minim 15 ani, cu mentiunea ca producatorul garanteaza 30 de ani de manevrabilitate (si cum acesta este de fapt factorul esential care determina durata de viata a unui satelit GEO, ne putem astepta la o operare dincolo de acest punct). Satelitul este stabilizat triaxial cu ajutorul unui sistem de 12 motoare de orientare si poate executa manevre de anvergura cu ajutorul unui motor orbital.
Platforma 4B, care are montate la bord 36 de transpondere in banda Ku, Ka si C si ofera servicii nu numai pentru Turcia, dar si pentru Europa, Asia, Orientul Mijlociu si Africa, cantareste 4.9 tone la lansare.

Turksat (numele complet Turksat Satellite Communications and Cable TV Operations Company) este singurul operator telecom din Turcia, activitatea sa fiind coordonata de guvernul turc ca element esential pentru securitatea nationala.
Compania a fost infiintata in decembrie 1990 si opereaza astazi o flota formata din 4 sateliti (Turksat 2A si Turksat 3A construiti de TAS pe standardul Spacebus 3000, respective Turksat 4A si Turksat 4B construiti, asa cum aminteam mai devreme de MELCO pe standardul DS 2000), dar si propria sa statie de sol la Ankara.
Alti doi sateliti pe care compania i-a operat in trecut si-au terminat activitatea: Turksat 1C (functional intre 1996 si 2010) si Turksat 1B (1994-2006).

Separat, Turcia a initiat constructia primului satelit telecom de productie indigena, Turksat 6A, caruia i-a fost alocat un buget de aproximativ 200 de milioane de dolari. Turcia ar deveni astfel a 10a tara din lume capabila sa isi construiasca singura satelitii de telecomunicatie si ar intra pe piata globala telecom ca un actor active. Lansarea lui Turksat 6A nu este insa asteptata inainte de 2020.


Credit ILS / Turksat



jQuery Menu by Apycom