Prima misiune spatiala indiana dedicata astronomiei (partea 1)
28-10-2015 11:26
Astrosat, promovata de agentia spatiala indiana ISRO sub sloganul “A simultaneous view of the Universe in UV and X-rays” este prima misiune astronomica a tarii, in fapt un observator spatial multispectral, asa cum vom arata in acest articol. Ea marcheaza intrarea ISRO intr-un domeniu stiintific fundamental cum este observarea Universului (inginerii indieni au mai participat in trecut la misiuni internationale de acest fel, insa este prima data cand se construieste un astfel de satelit ce se spera sa impulsioneze si sa dezvolte pe orizontala acest domeniu prin constituirea unor centre de cercetare si cresterea expertizei locale).

Este in aceeasi masura un semnal pentru ambitiile Indiei de mare putere dar arata si disponibilitatea politicului de a sustine stiinta si tehnologia si de a indeplini obiectivele fundamentale ale tarii. Insa nici pe departe o surpriza dupa realizarile ISRO din ultimii ani (mentionam aici doar prima misiune interplanetara a tarii, cu destinatia Marte).

La ora cand scriem aceste randuri, Astrosat a aniversat deja o luna in spatiu, rastimp in care inginerii indieni au supus platforma si instrumentatia stiintifica unei serii de teste cu scopul evaluarii starii lor, dar si a calibrarii pentru obtinerea unor observatii de calitate.
Astrosat a fost lansat pe 28 septembrie de la baza Satish Dhawan Space Centre din Sriharikota, la bordul rachetei PSLV, cea care duce greul programului spatial al Indiei in ultimii ani. Zborul care a avut indicativul C30, a folosit versiunea grea XL a rachetei si s-a intins pe durata a ceva mai mult de 25 de minute.
Alaturi de Astrosat la bord s-au mai aflat satelitii Lapan-A2 (Indonezia), NLS-1 (Canada) si Lemur 1,2, 3 si 4 (SUA). Toti acesti co-pasageri sunt misiuni experimentale de tip nano sau micro.


Astrosat va opera pentru minim 5 ani dintr-o orbita aproape ecuatoriala (inclinatia orbitala este de 6 grade) cu inaltimea de 650 km. Satelitul cantareste 1513 kg initial (masa platformei este de 1470 kg, in timp ce combustibilul cantareste 43 de kg) si are dimensiunile 1.96 m x 1.75 m x 1.3 m. Centrul de operatiuni MOX (Mission Operations Complex) si reteaua ISTRAC (ISRO Telemetry, Tracking and Command Network), ambele locate in Bangalore, vor avea grija de activitatile zilnice ale misiunii.
ISRO a montat la bord 5 instrumente:
-SXT (Soft X-Ray Telescope)
-LAXPC (Large Area X-ray Proportional Counter)
-CZT-imager (Cadmium zinc Telluride Imager)
-SSM (Scanning Sky Monitor)
-UVIT (Ultraviolet Imaging Telescope)
Dupa cum se poate observa ele au meniri total diferite, nu este ceva obisnuit cu care alte misiuni internationale de acest gen ne-au obisnuit (de obicei ele sunt axate pe o anumita nisa), tocmai pentru ca indienii au preferat la aceasta prima incercare sa aiba un spectru de observatie cat mai larg ca sa le deschida orizonturi de cercetare in mai multe directii. Datele vor fi distribuite prin intermediul ISSDC (Indian Space Science Data Centre) si prelucrate in principal in India, insa ISRO va furniza o parte si comunitatii stiintifice internationale.

 

Vom continua cu mai multe detalii in partea a doua a articolului nostru.


Credit ISRO

jQuery Menu by Apycom