VA 227 (69 de lansari reusite consecutiv de Ariane 5)
12-11-2015 13:30
Lansatorul european de clasa mare, Ariane 5, a ajuns la 69 de reusite consecutive, dupa ce marti seara, 10 noiembrie, a transferat cu succes pe orbita doi noi sateliti geostationari.
Zborul, cu indicativul VA 227, coordonat din sala de control principala (cunoscuta sub denumirea Jupiter) a centrului spatial din Kourou, Guiana Franceza, s-a intins pe durata a 68 de minute si s-a incheiat prin deorbitarea treptei superioare a rachetei.

Incarcatura acestui zbor, sunt doi sateliti de telecomunicatie, apartinand unor clienti traditionali ai operatorului Arianespace, pentru care compania europeana presteaza servicii de mai bine de 30 de ani: Arabsat 6B (ce va fi cunoscut si ca Badr 7) pentru Arabsat, al noualea contract de acest fel, si respectiv GSAT 15 pentru agentia spatiala indiana, ISRO (contractul cu numarul 19 intre ISRO si Arianespace).
Ei au devenit astfel satelitii cu numerele 519 si 520 lansati de Arianespace. In acest moment, alti 70 de sateliti se afla pe lista de asteptare si urmeaza sa fie lansati din Guiana Franceza, o parte a lor din viitoarea flota Arabsat si ISRO.

Plecata de pe rampa de lansare la 21:34 GMT, Ariane 5 a injectat cei doi sateliti direct intr-o orbita GTO (250 km x 35786 km x 4 grade inclinatie) dupa 27 de minute si 21 de secunde (separare Arabsat 6B) si respectiv 43 de minute si 24 de secunde (separare GSAT 15).
Acest lucru este posibil datorita capacitatii de transport foarte bune a lui Ariane 5, in special in versiunea sa cea mai puternica, ECA (doi sateliti simultan, cu masa cumulata pana la 9.6 tone), evitandu-se astfel transferul orbital progresiv ca in cazul altor rachete (cand este nevoie de perioade lungi de parcari orbitale si activari succesive ale motoarelor din treptele superioare).
Complexitatea scenariului de transfer scade substantial si acest lucru se vede si in calitatea injectiei orbitale; pentru VA227 cifrele finale arata o traiectorie 246.9 km x 35884 km x 3.99 grade inclinatie, adica o deviatie foarte mica de la tinta fixata.

Arianespace, care a generat in 2014 vanzari de 1.39 miliarde de euro (pentru un numar de 11 zboruri efectuate), este lider absolut in domeniul lansarilor de sateliti telecom, cu o cota de peste doua treimi din aceasta piata.
Ea este detinuta in comun de 20 de organizatii din 10 tari europene, insa in lantul de productie si operare sunt zeci de companii europene, inclusiv din Romania. Arianespace opereaza 3 tipuri de lansatoare: Ariane 5 in clasa mare, soyuz in clasa medie si Vega in clasa mica.

Pe 2015 Arianespace a ajuns deocamdata, mijlocul lunii noiembrie, la un numar de 10 lansari: 6 Ariane 5, 2 Vega si 2 Soyuz. In luna decembrie mai sunt programate doua zboruri: o racheta Vega va lansa misiunea stiintifica LISA Pathfinder, iar o racheta Soyuz va completa sistemul european de navigatie Galileo cu inca doi sateliti.
   
Sa vedem insa cum se prezinta cei doi sateliti.
Arabsat 6B, primul satelit din generatia a sasea a constelatiei Arabsat, a fost construit in parteneriat de Airbus si TAS, cu platforma de baza (de tip Eurostar 3000) furnizata de Airbus, in timp ce TAS a construit echipamentul de comunicatie.
Satelitul, cu dimensiunile 8.5 m x 3 m x 3.5 m, cantareste 5798 kg la lansare si este stabilizat triaxial. El va fi pozitionat la 26 de grade est de unde va acoperi Orientul Mijlociu, Africa si Asia Centrala. 27 de transpondere in banda Ku si alte 27 de transpondere in banda Ka, instalate la bord, vor asigura servicii de comunicatie pentru minim 15 ani.

GSAT 15 este un satelit de dimensiuni ceva mai mici. El cantareste 3164 kg si are forma unui paralelipiped de 3 m x 1.7 m x 2 m. A fos construit in India de inginerii ISRO, plecand de la platforma I3K, si va fi pozitionat la 93.5 grade est, un slot orbital care asigura o buna acoperire nationala.
Pe langa cele 24 de transpondere in banda Ku folosite pentru servicii de telecomunicatie, la borda u mai fost montate 2 transpondere in banda L, pentru sistemul GAGAN (echivalentul indian al componentei de navigatie europene EGNOS). Cu ajutorul lor avioanele ce tranziteaza spatiul aerian al Indiei vor putea beneficia de servicii de transmisie de date, insa si de informatii de navigatie.
GSAT 15 are o durata de viata estimata de 12 ani.

Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom