Primul satelit al Republicii Democrate Laos
23-11-2015 15:06
Vineri 22 noiembrie am asistat la o noua lansare chineza de la baza spatiala Xichang. Totusi, desi racheta a fost una chinezeasca, din familia CZ 3B, satelitul incarcat la bord apartine Republicii Democrate Laos, fiind totodata si prima platforma de telecomunicatie a tarii.
El nu a fost injectat direct intr-o orbita GEO ci a fost plasat mai intai intr-o orbita GTO 190 km x 41787 km x 18.4 grade inclinatie, de acolo urmand sa fie manevrat progresiv, cu ajutorul propulsiei de bord, pentru circularizarea traiectoriei, scaderea inclinatiei orbitale si in final mutare catre pozitia orbitala operationala.

Constructia lui Laosat 1 a fost realizata de CAST (China Academy of Space Technology), folosind una din platformele DFH ce sta la baza satelitilor telecom chinezi.
Contractul pentru constructia, lansarea si operarea sa, in valoare de 258 de milioane de dolari, a fost semnat in 2010 si a fost finantat, sub forma de imprumut catre Lao Satellite Joint Venture Co (compania ce va avea in custodie satelitul), de Export-Import Bank of China.
Lao Satellite Joint Venture Co este la randul ei un parteneriat intre China APMT Co. (China Asia-Pacific Mobile Telecommunications Satellite Co) si Lao National Authority for Science and Technology.

Laosat 1 este un satelit de 4 tone ce va fi parcat la 128.5 grade longitudine estica. El va opera timp de 15 ani oferind servicii in zona Asiei de sud-est, dar nu numai.
La bord sunt instalate 14 transpondere in banda C si 8 transpondere in banda Ku, dintre acestea doar 2 urmand a fi folosite initial pentru nevoile Laosului, restul urmand a fi inchiriate.




Pe lista potentialilor clienti se regaseste APT Satellite din Honk Kong, care a participat de altfel la proiect, sub forma de consultant tehnic. Despre APT, care a lansat recent un satelit, am avut un articol special pe site-ul Space Alliance.

Proiectul Laosat 1 nu este un caz singular pentru chinezi, ci face parte dintr-o serie de acorduri semnate cu clienti externi. Un exemplu aici, Nigeria.

Nigeria lanseaza cu ajutorul Chinei satelitul de telecomunicatie Nigcomsat 1R
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111222043548

La inceput, pentru ca nu avea experienta in domeniu, iar la momentul respectiv embargoul tehnologic nu era asa de strict ca astazi, China si-a construit satelitii telecom in parteneriat cu companii din Occident. Ulterior, o buna parte din aceste tehnologii spatiale au fost preluate de industria locala si integrate in programul spatial chinez.

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=201006040434

Astazi China este capabila sa construiasca platforme modulare, adaptate rapid specificului unui anumit proiect si cum multe tari in curs de dezvoltare, cu infrastructura telecom slaba, sunt in cautarea extinderii capacitatii de comunicare, autoritatile de la Beijing au venit in intampinarea lor, oferind un pachet complet de servicii: constructia, lansarea si suport tehnic pentru operarea unui satelit.

In buna masura modelul afacerii este preluat de la SUA: gama completa de servicii tehnice pentru clienti cu putina sau deloc experienta in domeniu, linii directe de finantare si asigurare, cu garantii guvernamentale in asa fel incat sa se scurteze timpii morti pentru gasirea banilor necesari proiectelor (pentru multe din aceste tari blocarea unor sute de milioane de dolari este un efort substantial).
Astfel China joaca inteligent in aceasta piata globala. Chiar daca numarul contractelor este astazi mic, lucrurile ar putea sa se schimbe pe viitor si companiile chineze ar putea deveni un furnizor de tehnologie si nu doar un importator cum a fost pana acum.
Nu trebuie pierdute din vedere nici relatiile politice stabilite cu aceste tari in curs de dezvoltare. Poate ca ele nu au multe de oferit din punct de vedere financiar astazi insa China, cu o economie din ce in ce mai mare, este in continua cautare de resurse, iar cum multe din aceste tari beneficiaza de aceste resurse, devin automat interesante.

Laos este o tara din Asia de sud-est invecinata cu Myanmar, China, Vietnam, Cambodgia si Tailanda. In 1975, in urma razboiului civil care dura de mai bine de 20 de ani, Laos a devenit o tara comunista. La o suprafata de 236.800 kilometri patrati, Laos are o populatie de aproximativ 6.8 milioane de locuitori, adica o densitate medie de 28.7 locuitori pe kilometru patrat.
Tara, cu capitala la Vientiane, a inregistrat anul trecut un produs intern brut de 11 de miliarde de dolari, practic de 20 de ori mai mic decat al Romaniei.
Laos este o tara preponderent muntoasa, cu regiuni extinse acoperite de paduri, cu un potential ridicat pentru energie hidro dar si bogata in resurse minerale (carbune, aur, cupru, bauxita sau alte metale rare).



In acest context, trebuie sa amintim discutiile recente de la Bucuresti pe tema construirii (cel putin) a unui satelit de clasa medie. Am mai mentionat aceste chestiuni intr-un articol mai vechi, insa poate este cazul sa le reluam si aici.
Teoretic, Romania in comparatie cu Laos, are acces la infinit mai multe resurse economice si tehnice, spre exemplu prin participarea la programele spatiale ale ESA. Deocamdata insa, guvernele de la Bucuresti, la fel ca in multe alte aspecte ale societatii, nu au reusit sa se mobilizeze pentru a pune in practica un astfel de proiect de anvergura.
Si atunci cand in final o vor face, ce solutie se va alege: sa se construiasca ceva local sau sa se cumpere, asa cum a facut Laosul, un satelit strain? Caz in care se pune intrebarea furnizorului. In mod normal, data fiind apartenenta tarii noastre la structurile euro-atlantice, raspunsul simplu ar fi: unul european sau unul american.
Privind insa la disponibilitatea din ultimul timp a Bucurestiului pentru contracte cu China (vezi doar cazul centralei de la Cernavoda) si glumind un pic, speram ca pe aceasta lista scurta a potentialilor furnizori nu vom regasi si companii chineze.

Romania evalueaza posibilitatea construirii a doi noi sateliti
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20150723142353

Credit CNSA/SatBeams  

jQuery Menu by Apycom