Japonia intra pe piata lansarilor comerciale
30-11-2015 15:48
Marti 24 noiembrie, o racheta nipona de tip H2A a realizat prima lansare comerciala a tarii. Zborul, cel mai complex de pana acum pentru lansatorul japonez, incluzand printre altele trei activari succesive ale treptei superioare si corespunzator perioade de parcare orbitala, a avut loc la 06:50 GMT de la Tanegashima Space Center si s-a intins pe durata a aproape 4.5 ore, cu separarea satelitului undeva la 11:17 GMT.

Pasagerul Telstar 12 Vantage a fost lasat in final intr-o orbita GTO 2700 km x 35586 km x 20.1 grade inclinatie de unde va manevra cu ajutorul propriei sale propulsii pana la atingerea orbitei GEO.
Aceasta a fost a patra lansare a Japoniei in 2015 (un numar care pare sa fie reprezentativ pentru activitatea spatiala a tarii in ultimii ani), dupa lansarea a doi sateliti de spionaj in februarie si martie (IGS Radar Spare si respectiv IGS Optical 5), dar si a cargoului spatial HTV 5 in luna august.

Lansarea de marti a avut in prim plan versiunea 204 a lui H2A, una ce foloseste patru boostere auxiliare de tip SRB-A fata de configuratia standard a rachetei.
JAXA, cea care a operat zborul, a marcat astfel al 28-lea succes consecutiv pentru racheta H2A, dintr-un numar de 29 de zboruri realizate incepand cu anul 2001.
MHI (Mitsubishi Heavy Industries), constructorul rachetei, a trebuit sa opereze modificari tehnice la etajul superior al lui H2A, inainte de a putea-o califica pentru un astfel de scenariu. Programul de imbunatatire a costat 70 de milioane de euro si a fost finantat de Agentia Spatiala Japoneza, JAXA, cea care va beneficia in mod direct de aceste noi capabilitati.
Trebuie sa spunem ca in trecut JAXA a mai zburat sateliti comerciali in timpul lansarilor sale, insa de fiecare data pe post de incarcaturi secundare. Acum este insa pentru prima data cand un intreg zbor este dedicat unui satelit comercial – un pas inainte pentru planurile japonezilor de a isi suplimenta din surse extrabugetare bugetul spatial.

 
Telstar 12 V sau Vantage face parte din flota operatorului Telesat si, asa cum spune si numele, il va inlocui la slotul orbital 15 grade vest pe mai vechiul Telstar 12, un satelit lansat in 1999. Daca acesta din urma era bazat pe standardul LS 1300 al lui SS/L (Space Systems Loral), noul satelit va fi unul de tip Eurostar E3000, cu platforma de baza furnizata de Airbus Defence and Space (vechiul EADS Astrium).
Cantarind 4.9 tone si fiind echipat cu doua panouri solare ce furnizeaza minim 11 kW, noul satelit vine echipat cu 52 de transpondere in banda Ku, ce vor acoperi pentru mai mult de 15 ani America de Sud, America Centrala si America de Nord, cu extensie pana in regiunile maritime din Atlantic.
El a costat Telesat circa 92.6 milioane de euro.

Credit JAXA


jQuery Menu by Apycom